Снимка: архив, Reuters
fallback

Турският премиер Реджеп Ердоган предупреди, че Турция ще забрани преминаването на руските кораби през проливите Босфора и Дарданелите, ако бъде приложено насилие спрямо кримските татари.  Референдумът за Крим обтегна отношенията между Турция и Русия, след като Турция обяви, че не го признава за легитимен, тъй като фактически е анексия на Крим от страна на Москва, предаде БНР.

Oще по темата
Анкара привика бившия председател на меджлиса на кримските татари и депутат от украинския парламент Мустафа Абдулджемил Къръмоглу за консултации. На пресконференция Къръмоглу заяви, че голяма част от кримските татари са бойкотирали референдума, като не са участвали в него. Той нарече комични твърденията, че в компактно населените с кримски татари райони участието в референдума е било 70 на сто и подчерта, че те разчитат на подкрепата на Турция.

Според дипломатически източници в Турция са обсъдени мерки във връзка с по-нататъшните действия на турската страна предвид развитието на ситуацията в Крим.

Турция иска да бъде запазена териториалната цялост на Украйна и правата и свободите на кримските татари да бъдат защитени в границите на суверенитета на Украйна. Ако НАТО вземе решение по този въпрос, Турция със сигурност ще се придържа към него.

Блокирането на Босфора за руските кораби е опция, която Турция държи. Според договора от Монтрьо, ако Турция сметне себе си за застрашена държава, намираща се в някаква непосредствена опасност, тя може по свое усмотрение да преустанови преминаването на кораби на черноморски държави като Русия през турските проливи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

51

Анонимен

преди 10 години

До Анонименномер 30 Руските хирурзи за абсолютните професионалист в тази област и точните хора,които ще го направят! :)

50

bez ime

преди 10 години

Gledam tuka Povecheto ot komentirashştite govoriat Direktno Gluposti,Abe Uchete se parvo da vidite za kakvo stava vapros v Sveta,Russia pravi tova koeto tebva da napravi,A shto se kasae za Zatvarjneto na Bosfora tova sa PALNİ GLUPOSTİ,Sveta veche ne se upravliava S Voyni a s İkonomicheski blokadi!! Parvo vijte v Bulgaria kakvo stava i v kakvo ikonomichesko sastoyaniye e,Sled tova Opravyayte sveta, i nedeyte da pishete Gluposti.

49

муспи

преди 10 години

Дано го направят, и да изчезне проблема турция. С Кюрдистан ще имаме дружески взаимоотношения.

fallback