Украинска гранична охрана на пропускателен пункт на границата с Молдова. Снимка: архив, Reuters

След като президентът Владимир Путин подписа във вторник договор за присъединяване на Крим към Русия, областта Приднестровие в Молдова също прояви интерес към промяна на статута си.

Руските привърженици в региона на Приднестровието, който има обща граница с Украйна, изпратиха официална позиция до парламента на Руската федерация. Отцепниците пожелаха написването на нови закони, които биха могли да им позволят да се присъединят към най-голямата по територия страна в света.

Приднестровието е сепаратистка част от държавната територия на Република Молдова. Областта направи неуспешен опит за независимост през 2006 г., провеждайки референдум, който обаче не бе признат международно.

Областта не искаше да се отдели от Съветския съюз след неговия крах, изявявайки желание да остане в пределите на Русия, припомня CNBC.

Още по темата
Председателят на Висшия съвет на Приднестровието Михаил Бурла изпрати писмено обръщение към Държавната Дума – долната камара на руския парламент, с молба да се разгледат възможностите за промени в законодателството, които биха позволи на непризнатата република да стане част от Руската федерация.

Президентът на Молдова Николае Тимофти реагира остро, предупреждавайки, че даването на възможност на рускоговорящия регион да излезе от страната би било "грешка".

"Това е нелегална организация, която не може да вземе решение за включване в състава на Русия", посочи президентът по време на пресконференция. "Ако Русия направи ход, чрез който да откликне на тези предложения, тя ще направи грешка", отбеляза още Тимофти.

Решението на Русия да подпише договор, чрез който да анексира Кримския полуостров, срещна значителния отпор на западните сили.

Съединените щати и ЕС наложиха забрани за пътуване и замразяване на активи на редица официални лица от Русия и Украйна след референдума в Крим. Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън пък определи действията на Москва като "заграбване на земя".

Междувременно руският външен министър Сергей Лавров посочи в телефонен разговор с американския държавен секретар Джон Кери, че тези санкции са неприемливи и няма да останат без последствия, без да навлиза в подробности.

Световни икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase