Доку Умаров. Снимка: БТА

Чеченският сепаратист Али Абу Мохамад се обяви за приемник на Доку Умаров на поста начело на организацията „Имарат Кавказ“. На 18 март сайтът на чеченските сепаратисти „Кавказ център“ официално обяви лидера на севернокавказките сепаратисти Доку Умаров за мъртъв, предаде Би Би Си.

Абу Мохамад, който е обявен в Русия като един от действащите терористи и екстремисти и чието истинско име е Алиасхаб Кебеков, потвърди в свое обръщение информацията за смъртта на 49-годишния Умаров, като поднесе съболезнования на неговите роднини и близки.

Още по темата

Известно е, че новият лидер на сепаратистите е на 42 години, роден е в Дагестан и е аварец по националност.

По думите на Али Абу Мохамад преди смъртта си Умаров е определил съвет от шестима души, който е посочил новия лидер.

„Аз не бях готов и дори не съм си и мислил да поемам такава отговорност, но след като братята ми силно ме помолиха аз да поема тази отговорност, просто не можех да не откликна на молбата на нашите братя“, обясни решението Абу Мохамад.

Изтичане на информация

От пресслужбата на президента на Чечения Рамзан Кадиров заявиха за Би Би Си, че по техни данни Умаров е умрял преди известно време. Кадиров обяви Умаров за мъртъв още в средата на януари, позовавайки се на прехванати разговори на бунтовници, от които можело с увереност да се направи извод за смъртта на техния лидер.

В обръщението си Абу Мохамад не уточнява кога и как и умрял Умаров, но подчертава, че докато се решавал въпросът за новото ръководство на организацията, е станало изтичане на информация. Той добавя, че се води вътрешно разследване и обещава да накаже онези, които са проявили небрежност.

От руския национален антитерористичен комитет заявиха във вторник за РИА Новости, че спецслужбите на Русия не разполагат с данни за смъртта на Умаров и не коментират информацията.

Премиерът Дмитрий Медведев заяви по-рано в интервю за CNN, че спецслужбите трябва да считат за жив един терорист, докато не бъдат представени доказателства за смъртта му.

Доку Умаров стана лидер на чеченските сепаратисти през 2006 г. и оттогава руските власти го обявяваха за убит осем пъти. След различни периоди на мълчание Умаров опровергаваше тези слухове, записвайки свои видеообръщения, които се появяваха на сайтове на сепаратистите.

Последното видеообръщение на Доку Умаров се появи в началото на юни 2013 г., когато той призова своите привърженици в Русия да не допуснат провеждането на Зимната олимпиада през 2014 г. в Сочи. Оттогава няма никаква достоверна информация за Доку Умаров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase