Снимка: Reuters
fallback

Парламентът на Крим прие принципно решение за влизане на автономната република в състава на Руската федерация, съобщи вицепремиерът Рустам Темиргалиев.Върховният съвет на Крим реши още да отправи молба до ръководството на Руската федерация с оглед "започване на процедура по влизане на Крим в състава на Русия".

Според пояснителна бележка към постановлението, разпространена от Върховния съвет, "събитията от февруари 2014 г. в Киев рязко изостриха обществено-политическата ситуация в Украйна", "националистическите сили, заграбили властта чрез антиконституционен преврат, грубо нарушават конституцията и законите", а "екстремистки групировки направиха ред опити да проникнат в Крим с цел изостряне на ситуацията, ескалация на напрежението и незаконно заграбване на властта".

Събралите се пред сградата на кримския Върховен съвет посрещнаха решението му с ликуване и викове "Русия!", отбелязва ИТАР-ТАСС.

Oще по темата
Референдумът за статута на Крим ще се състои на 16 март. Това съобщи първият вицепремиер на автономната република Рустам Темиргалиев, цитиран от ИТАР-ТАСС и Ройтерс. Първоначално предложената дата за референдум беше 25 май, впоследствие го насрочиха за 30 март, а сега датата става още по-ранна.

Гласоподавателите ще трябва да отговорят на два въпроса. Първият е дали желаят Крим да се присъедини към Руската федерация, а вторият - дали са за връщане на конституцията от 1992 г., според която Крим е част от Украйна, предава БТА.

Идната седмица Държавната дума може да приеме законопроект, даващ възможност част от чуждестранна държава да бъде приета в състава на федерацията по опростен ред, съобщи пред ИТАР-ТАСС авторът на документа Сергей Миронов, лидер на партията "Справедлива Русия". "Казано открито, внесох този законопроект заради Крим", заяви той.

Междувременно руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че Русия ще опрости процедурите за придобиване на гражданство от хора с майчин език руски, които са живели в Русия или в бившия Съветски съюз. Медведев поясни, че това ще важи за хора или техни роднини, които в миналото са живели постоянно в Русия - на територии, която някога са били част от Руската империя или от Съветския съюз.

Сегашният закон от 2001 г. предвижда създаване на субект от Руската федерация на присъединяваната територия по споразумение с държавата, от която тя в момента е част. Поправката предвижда възможност Русия да приеме част от друга държава като свой субект, дори да няма сключен международен договор за това, в два случая: ако жителите на територията са гласували на референдум за присъединяване към Русия или ако легитимното държавно ръководство на част от друга държава приеме съответното обръщение към Русия, посочва ИТАР-ТАСС.

От 28 февруари автономната украинска република Крим с двумилионно население предимно от руснаци де факто е под контрола на руски сили, напомня Франс прес.

По-рано днес украинският премиер Арсений Яценюк обвини днес Русия, че увеличава напрежението и извършва провокации в страната му, предаде Франс прес.

"Готова ли е Русия да уреди този конфликт и да започне истински дебат за начина за стабилизиране на ситуацията или все още има резерви и се опитва да засили напрежението, нещо, което прави в последните няколко часа, блокирайки украинските сили", попита Яценюк след среща с председателя на Европейския парламент Мартин Шулц.

Шулц също засегна въпроса за евентуални руски провокации в Крим и добави, че ако тази информация се потвърди, ситуацията наистина ще е драматична.


 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

747

банкеръ

преди 10 години

Очаквано решение.Обама си чупи китките,НАТО си трае заради газта.Газпром потрива доволно ръце ще продава горива на Развитите демокрации на цени каквито каже и с право.За САЩ остава надеждата,че Русия ще продължи да се разплаща с долари иначе и при тях ще има сътресения.С надежда,но без мечти.САЩ би следвало да решат собствените си проблеми с правата на човека,а те не са малко.

746

ръс

преди 10 години

До Народна воляало шефе не може братче да сме независими, нема такъв филм. Сами нищо не можем да направим , щото нема кой!!! За никакъв *** не ставаме ние. За това да изберем лагер ама твърдо. До сега все сме избирали губещата страна в дългосрочен план и сега май пак ще е така.

745

рус

преди 10 години

До Рашки , пис оф!абе пич тебе хич те няма. Такива глупости да посееш. ХахахахахАбе *** измий си очите бе някой те е урчасал. Може ли да си толкова заблуден бе , ти си готов за Америка- такива тикви примити като теб са идеални за пушечно месо във войните. НАправо оставяй БГ паспорта и бегай в ЮС посолството с този си постинг и си готов. Сериозно ти казвам.

fallback