Сергей Лавров. Снимка: БТА
fallback

Русия брани в Украйна своите "граждани и сънародници, брани най-важното човешко право - правото на живот, нищо повече". Това заяви руският външен министър Сергей Лавров пред 25-ата сесия на Съвета по правата на човека на ООН, предаде ИТАР-ТАСС.

"Онези, които се опитват да тълкуват положението като агресия, заплашвайки с всевъзможни санкции и бойкоти, последователно и настойчиво насърчаваха близки за тях политически сили да поставят ултиматуми и да отказват диалог, да пренебрегват тревогите на Източна и Южна Украйна, в крайна сметка - да поляризират украинското общество", каза първият дипломат на Русия.

Oще по темата
 Всички вътрешни кризи трябва да бъдат преодолявани чрез диалог между всички политически сили, етнически групи и религиозни общности, в руслото на конституцията и при спазване  на международните ангажименти, изтъкна Лавров. Принципно важно е участниците "решително да се разграничат от екстремистите, опитващи се да поемат контрола над ситуацията с незаконни методи, без да се гнусят от насилие и открит терор", добави той.

Руският външен министър призова да бъдат изпълнени ангажиментите от споразумението между власт и опозиция в Украйна от 21 февруари, включително конституционна реформа, "съобразена изцяло с мнението на всички региони от страната", която да бъде одобрена с национален референдум.

Властите изпълниха поетите с документа ангажименти, но "опозицията не изпълни нищо" - не предаде незаконното оръжие, не се изтегли изцяло от обществените сгради и улици в Киев, а вместо обещаното правителство на националното единство бе създадено "правителство на победителите". "Върховната рада на Украйна взе решения, ограничили правата на езиковите малцинства", и "победителите" смятат да използват плодовете от победата си за атака срещу човешките права и основни свободи", каза Сергей Лавров, цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

161

Анонимен

преди 10 години

Те и украинците не са покривали " показателите за арийска чиста раса " на Хитлер, ама това е съвсем друга тема.Но си мисля , че са съвсем други способите за да влязат в час.Но на руснаците да навлязат в Крим е по скоро да си пазят собствения Черноморски флоти и самочуствието на империя, Отколкото запазването на правата на украинските граждани ,от руски произход

160

Анонимен

преди 10 години

До дедо ЙовДедо, айде у лево, че почнахте освен опорни точки да говорите и глупости. Имаше през миналия век един неуспял австрийски художник, който ги говореше същите и влезе в Чехословакия да защити судетските немци. Добре е, че света си взе поука и новото фашизоидно джудже ще получи бърз отпор.

159

дедо Йов

преди 10 години

Ей Петре наборе не си прав! Къде са 5000руснаци в Североизточна България, къде 20 000 000 в Украйна, да 50% от украйнците мразят руснаците, а другите 50% се смятат за такива, не желаят членство в ЕС, не желаят ограниченията в търговията с Русия който ще им бъдат наложени, защото в момента Украйна изнася предимно в Русия, нали не смяташ че ако влязат в ЕС, друга страна ще си купи някои украйнски "***" Ако бях жител на Крим естествено щях да искам защита от руски военни!

fallback