Снимка: Ri Butov от Pixabay

Учени хвърлят нова светлина върху ранните етапи от формирането на човешкия ембрион. Изследването е водено от Жан-Леон Метр и е публикувано в списание “Нейчър”.

Няколко дни след фазата на оплождане, когато сперматозоидът и яйцеклетката формират стволова клетка, тя се разделя на около десет други. След това настъпва моментът, в който тези клетки се събират и струпват, за да образуват едно цяло. Това е ембрионът в най-ранния му стадий и този първи етап е от решаващо значение.

Новите изследвания поставят под съмнение познатия от десетилетия насам начин за формиране на зародиша. Досега учените смятаха, че основният механизъм е чрез събиране на клетките помежду им посредством прилепване на техните стени. Проучването обаче сочи, че този фактор играе само второстепенна роля.

Основна движеща сила е способността на клетките да се свиват и придъпват една към друга. Ръководителят на проучването Жан-Леон Метр даде лесна съпоставка: „Представете си кръг от хора, които се държат за ръце и постепенно се приближават един към друг“.

За да направят проучването си учените изследват клетки от няколко ембриона, които са неизползвани по време на ин витро процедура и замразени на различни етапи - между три и пет дни. Колкото по-напреднал е стадият на развитие на зародиша, толкова по-способни да контрахират клетките.

Не се наблюдава промяна в степента на способността за прилепване на стените им, която остава една и съща. Така изследователите стигат до заключението, че именно първият, а не вторият механизъм играе основна роля в обединяването на клетките и формирането на ембриона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase