Снимка: архив, Ройтерс

Над 3500 военнослужещи участват в тактическо учение на руските брегови войски, започнало на полигон в Калининградска област в рамките на внезапната проверка на бойната готовност на войските от Западния и Централен военен окръг, съобщи ИТАР-ТАСС.

В мащабните маневри се използват над 450 единици военна и специална техника, включително танкове Т-72, самоходни артилерийски установки и комуникационна техника от пето поколение, съобщи капитан 2-и ранг Владимир Матвеев от пресслужбата на Западния военен окръг.

Още по темата
Според него руските военни са тренирали на полигона "всички комплексни действия на подразделенията в отбрана и в настъпление" - "в условия, максимално близки до бойните".

Условният противник "е използвал средства за радиоелектронно противодействие, авиационни удари и артилерийски огън", посочи руският военен говорител.

Междувременно изпълняващият длъжността президент на Украйна Олександър Турчинов е подписал указ за освобождаването на Пьотр Зима от длъжността началник на управлението на Службата за сигурност на Украйна /СБУ/ в град Севастопол, съобщи пресслужбата на Турчинов. Причини не са посочени, предаде ИТАР-ТАСС.

Швейцарският президент и външен министър Дидие Буркхалтер, председателстващ постоянния съвет на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), заяви днес в Женева, че смята да изпрати в Украйна мисия за разследване на инцидентите, станали в тази страна, предаде Франс прес.

"Във връзка с положението с човешките права насърчавам украинското правителство да покани Бюрото за демократични институции и права на човека (на ОССЕ, б. р.) да изпрати на място мисия, натоварена с оценка на миналото и (. . .) положението с човешките права, по-специално да установи фактите и обстоятелствата, свързани с инцидентите в Украйна" - заяви Буркхалтер при откриването на основната годишна сесия на Съвета по правата на човека на ООН.

Лидерите на държавите от Г-7 (Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Великобритания и САЩ), както и председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет, разпространиха обща декларация, в която осъждат Руската федерация за нарушаването на суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Те отбелязват, че действията на Русия са в противоречие с нейните задължения по Хартата на ООН. Призоваваме Русия да решава всякакви съществуващи въпроси с Украйна от областта на сигурността и човешките права чрез преки преговори и/или чрез международни наблюдатели, или под егидата на ООН, или на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, се посочва в декларацията. Готови сме да подкрепим тези усилия, допълват лидерите.

Те призовават всички засегнати страни да проявят възможно най-силно въздържание и отговорност, за да бъде постигнат спад на напрежението.

От 30 ноември 2013 година при протестите в Украйна са загинали 95 души, съобщи пресслужбата на министерстовто на здравеопзаването, цитирана от ИТАР-ТАСС. "По оперативни данни от 30 ноември насам на територията на Украйна са загинали 95 души.

В Киев от 18 февруари медицинска помощ са потърсили 984 души, 646 са били хоспитализирани. Към днешна дата в киевски медицински заведения остават 245 души", гласи съобщението.

/БТА//
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase