Снимка: Reuters
fallback

Украйна ще мобилизира резервистите си, за да гарантира сигурността и териториалната си цялост, съобщи Съветът за национална сигурност, цитиран от Ройтерс и АФП.

Председателят на украинския национален съвет за сигурност Андрей Паруби съобщи, че е била издадена заповед на външно министерство да потърси помощ от Великобритания и САЩ за гарантиране на сигурността на страната.

"Министерството на отбраната трябва да мобилизира в цяла Украйна всички онези, от които въоръжените сили се нуждаят в този момент", подчерта в телевизионно изявление Парубий.

Според него тази мярка трябва "да гарантира сигурността и териториалната цялост на Украйна" след "нарушаването от страна на Русия на двустранните споразумения, главно относно Черноморския флот", допълва АФП.

Въоръжените сили на Украйна са приведени в пълна бойна готовност съгласно указа на изпълняващия длъжността президент председател на парламента Олександър Турчинов, заяви на брифинг във Върховната рада Парубий, цитиран от ИТАР-ТАСС.

С този указ е приведено в действие решение на Съвета за национална сигурност от 1 март за неотложни мерки за гарантиране на суверенитета и териториалната цялост на страната.

Втората точка от решението на Съвета, според Парубий, е секретна, а в третата се предвижда провеждане на "учебни сборове на военнослужещите във въоръжените сили на Украйна".

Oще по темата

На министерския съвет е наредено да отдели средства за гарантиране на сигурността на украинските граници, а на външното министерство - да се обърне към страните по Будапещенския меморандум от 1994 г. и други държави с призив да гарантират суверенитета, териториалната цялост и сигурността на Украйна, посочва ИТАР-ТАСС.

Документът съдържа искане за мерки за гарантиране на сигурността на енергийните обекти на територията на Украйна. Предвижда се и създаване на оперативен щаб за "мониторинг на ситуацията в Крим, който ще анализира информацията".

В същото време руска военна колона е потеглила от базата на руския Черноморски флот в Севастопол към столицата на Крим Симферопол, съобщава агенция Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Колоната включва 12 военни камиона с войници, един високопроходим автомобил "Тигър", съоръжен с картечница и две линейки.

Руски военни са иззели оръжията от украински център за военноморска подготовка близо до Севастопол и от радарна база край град Судак, предаде Ройтерс, позовавайки се на украинското министерство на отбраната.

Те са призовавали украинските военнослужещи да минат на страната на "легитимните" власти в Крим, отбелязва руската агенция "Интерфакс".

Няма сведения за нападения срещу етнически руснаци в Крим, отбелязва Асошиейтед прес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

297

zhecho.zhechev.1

преди 10 години

До Анонимендано не видим и тези на сащ там

296

zhecho.zhechev.1

преди 10 години

До фен на бспда сьвсем скоро ще свьрши и то завинаги комунизма си отива от света

295

zhecho.zhechev.1

преди 10 години

До Анонимена защо и ти не отидеш срещу тях да те видиме и теб какьв си смелчак ха ха ха

fallback