Андерс Фог Расмусен. Снимка: Reuters

Действията на Русия застрашават мира и сигурността в Европа. Това заяви пред журналисти генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен преди началото на извънредното заседание на Северноатлантическия съвет и на комисията НАТО-Украйна този следобед, съобщи БТА.

Расмусен уточни, че е свикал извънредното заседание заради военните действия на Русия в Украйна и заради заплахите на руския президент Владимир Путин срещу тази суверенна нация. По думите на генералния секретар, руските действия нарушават принципите на Хартата на ООН.

Още по темата

НАТО призовава Москва да прекрати заплахите и военните си действия. Ще обсъдим отражението върху мира и сигурността на тези действия, както и отношенията си с Русия, заяви Расмусен.

Той посочи, че пактът поддържа териториалната цялост и независимостта на Украйна, както и правото на украинския народ без външна намеса да определя своето бъдеще.

Украйна е наш съсед и ценен партньор на НАТО. Призоваваме всички спешно да продължат усилията за отдалечаването от тази опасна ситуация. Призовавам Русия да съдейства за спадането на напрежението, заяви Расмусен

Междувременно украинският парламент призова за изпращане на международни наблюдатели, които да помогнат за защитата на ядрените централи в Украйна предвид изострящото се напрежение в отношенията с Русия, предаде Ройтерс.

Парламентаристът Григорий Немиря заяви, че парламентът е отправил призив към страните по ядрено споразумение от 1994 г., гарантиращо сигурността на Украйна, включително САЩ, Великобритания и Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase