Снимка: Булфото

Европейският съюз полага всички усилия да търси посредничеството, да се опита да намери допирните точки, за да се опита да избегне най–лошото, а именно военен конфликт или продължителна дестабилизация. Това заяви пред БНР външният министър Кристиян Вигенин.

Още по темата

Според него един военен конфликт неизбежно ще засегне и България, която е в непосредствена близост до събитията.

"Освен географската близост, 250 хиляди украински граждани от български произход живеят в Украйна. До този момент районите, в които те живеят, нещата бяха спокойни. Ежедневно следим какво се случва. Събитията в Крим приближават до Одеския регион, където е концентрирана най–голямата част от българите в Украйна, затова притесненията ни стават повече. В самия Крим, по различни данни, живеят около пет хиляди българи, което само по себе си ни поставя в особена ситуация като страна, която не може само да наблюдава събитията, а трябва да има активна позиция", каза Вигенин.

По отношението на позицията на България той бе категоричен, че клишетата в ситуацията, трябва да се избягват. Както и да се слагат етикети – "този е такъв, онзи е такъв".

"Това, че развяваш европейски знамена не те прави европеец. Сред организациите, които участваха в протеста на Майдана има доста радикали", подчерта Вигенин.

Външният министър е на мнение, че първо трябва да се гарантира необходимата подкрепа на сегашното украинско правителство и изрази надежда, че нещата могат да се решат и без военна намеса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase