Снимка: архив, Reuters

Проруски сепаратисти и поддръжници на новото украинско ръководство влязоха в сблъсък пред сградата на Върховния съвет на Крим преди началото на свиканата спешно сесия на регионалния парламент на автономната република, предаде Ройтерс. Кримските депутати под натиск от проруското мнозинство на полуострова трябва да обсъдят кризата, довела до свалянето на проруски настроения украински президент Виктор Янукович в Киев.

Участниците в единия митинг скандираха "Крим не е Русия", и "Украйна, Украйна", в другия развяваха руски знамена с викове "Русия, Русия". Само малочислен полицейски кордон разделяше двата митинга и това доведе до рязко изостряне на обстановката в Симферопол - столицата на автономната украинска република.

Още по темата

Край сградата на парламента на Крим избухна взрив. „Ситуацията е много тревожна“, съобщиха за ИТАР-ТАСС от пресслужбата на законодателния орган на автономната република.

При сблъсъците около парламента на Крим в Симферопол са пострадали близо двайсет души. Това съобщи Центърът за журналистически разследвания, цитиран от Lenta.ru.

Много от проукраинските демонстранти - общо около 2000 според Ройтерс, са етнически татари, които са местното население на черноморския полуостров. Кримските татари участваха активно в протестното движение срещу Янукович и хранят лоши чувства към Русия, след като бяха масово депортирани от полуострова по заповед на бившия съветски диктатор Йосиф Сталин по време на Втората световна война. "Ние сме готови да се бием за Украйна и за нашето европейско бъдеще", каза 54-годишният Нуридин Сейтаблаев, инженер по професия, цитиран от АП. Лидерът на кримско-татарския митинг Рифат Чубаров, цитиран от ИТАР-ТАСС, се изказа категорично срещу провеждането на сесията на местния парламент.

В началото на акцията проруските демонстранти бяха няколко стотици, но според ИТАР-ТАСС редиците им бързо нараснаха до няколко хиляди. Сред тях имаше и голяма група казаци, облечени в традиционните си копринени ризи и калпаци от агнешка кожа. Те засвидетелстваха своята лоялност към Москва и клеймяха "бандитите", завзели властта в Киев. Представителят на организацията "Руско единство" Сергей Аксьонов каза пред журналисти, че "хората се събраха тук, за да защитят своята история, своя език и своята култура". А според 52-годишния Антон
Ляхов "само Русия може да ни защити от фашистите в Киев и от ислямските радикали в Крим".

Рускоговорящите са мнозинство в Крим - единствената област на Украйна, където етническите руснаци преобладават, отбелязва Ройтерс. Крим беше част от Русия до 1954 година, когато съветският лидер Никита Хрушчов подари областта на Украйна. Той има стратегическо значение за Русия, защото там и сега се намира главната военноморска база на руския Черноморски флот - пристанището Севастопол.

Заради напрегнатата обстановка в Севастопол, където също преобладава руското население, започна създаването на народни дружини - отряди за бързо реагиране с цел "охрана на реда и спокойствието в града". В тях вече са се записали 3500 доброволци, включително жени и възрастни хора. Те ще патрулират по улиците заедно със сътрудници на милицията.

Във вторник депутат от руската Дума по време на визита в Крим каза, че Москва ще защити местното рускоезично население. Думите му засилиха опасенията, че Русия се опитва да оправдае евентуална военна намеса там.

Председателят на руското Федерално събрание – горната камара на руския парламент, Валентина Матвиенко обаче опроверга твърденията, че Русия може да предприеме военна операция в Украйна. "Такъв сценарий е невъзможен", каза тя днес. "Русия неведнъж е потвърждавала своята позиция, че ние нямаме право и не можем да се намесваме във вътрешните работи на суверенна държава. Ние сме за единна Украйна и няма база за сепаратистки настроения", каза Матвиенко, която е родом от Западна Украйна и е приближена на президента Владимир Путин.
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase