Снимка: Reuters

Върховният съвет на Автономна република Крим ще обсъди обществено-политическата ситуация в Украйна на извънредно заседание днес следобед, предаде ИТАР-ТАСС.

Очаква се няколко часа преди заседанието, насрочено за 15,00 ч. местно време, пред сградата на парламента да започнат две масови акции: на жителите, които искат от кримската власт да не признава новото ръководство на страната, и на представители на общността на кримските татари, приветстващи смяната на властта в Украйна, предаде РИА Новости.

Жители на Крим започнаха вчера сутринта безсрочен протест пред Върховния съвет с искане депутатите да не признават новото ръководство на страната и да се възстанови конституцията на Крим от 1992 года, съгласно която правомощията на Крим бяха значително по-широки: републиката имаше свой президент и независима външна политика.

Освен това събралите се искат референдум, чрез който жителите на Крим да изберат пътя за развитие на региона: със сегашния статут на автономна република в състава на Украйна, като независима държава или в състава на Русия.

Вчера броят на участниците в акцията достигаше хиляда души, но през нощта пред парламента останаха около 50 човека.

Протестиращите бяха закачили руското знаме на фасадата, но сега то вече е снето и на покрива отново се веят флаговете на Украйна и Крим.

Участниците в безсрочния протест призоваха населението на Крим на митинг днес в 12,00 ч. местно време пред парламента.

Организаторите заявиха, че нямат намерение да се разотидат, докато Върховният съвет не приеме исканите от тях решения.

Представители на кримско-татарското население на Крим планират тази сутрин през парламента алтернативен митинг, който да поиска от Върховния съвет да признае новата власт и да потвърди, че Крим остава в състава на Украйна.

Представителите на новата власт в Киев оценяват желанието на част от жителите на Крим за референдум като заплаха от сепаратизъм. Председателят на Върховната рада и и.д. президент Олександр Турчинов вчера свика съвещание с ръководителите на силови министерства и ведомства за обсъждане на проблема със сепаратизма, в това число в Крим, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase