Владимир Путин и Сергей Шойгу. Снимка: БТА

Руският президент Владимир Путин разпореди на министерството на отбраната да проведе внезапна комплексна проверка на бойната готовност на войските в Западния и Централния военен окръг, предадоха ИТАР-ТАСС и Ройтерс.

"Според разпореждането на президента на Руската федерация днес в 14.00 часа (10.00 ч. по Гринуич) внезапно са вдигнати под тревога войските от Западния военен окръг, както и воинските части, дислоцирани на негова територия, Втора армия на Централния военен окръг, командванията на Аерокосмическата отбрана, въздушно-десантните войски, стратегическата и военно-транспортната авиация", заяви министърът на отбраната Сергей Шойгу на заседание в министерството.

През 2013 г. по поръчение на руския президент бяха проведени 6 внезапни комплексни проверки на бойната готовност на руските въоръжени сили, припомня ИТАР-ТАСС. Както Путин заяви през декември 2013 г. на заседание на министерството на отбраната, "те за първи път обхванаха подразделенията от практически всички видове войски и родове въоръжени сили на цялата територия на страната, като в отделни случаи се проверяваха програмите за взаимодействие на армията с федералните и регионалните органи на изпълнителната власт".

Според Путин "проверките са показали състоянието на войските и са позволили реално да се оцени способността им да решават не предварително известни, а внезапно възникнали задачи", пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase