Снимка: архив, БГНЕС

Словашкият премиер Роберт Фицо е на косъм от смъртта два дни след опита за убийство, който предизвика вълна от шок в Европа, заяви унгарският премиер Виктор Орбан пред общественото радио, предаде Ройтерс.

Още по темата
"Молим се за премиера и подкрепяме Словакия", каза Орбан. "Пожелаваме му бързо възстановяване и завръщане на работа. Роберт Фицо е между живота и смъртта."

Вчера избраният за президент на Словакия Петер Пелегрини каза, че е успял да разговаря в болницата с простреляния премиер Роберт Фицо, чието състояние обаче все още е много сериозно.

Пелегрини заяви още, че се надява, че през идните дни Фицо ще възстанови способността си да взема решения, но междувременно неговите задължения ще бъдат изпълнявани от заместник. "Той може да говори, но каза само няколко изречения и след това се почувства много уморен, защото приема лекарства", обобщи Пелегрини, цитиран от БТА.

Роберт Фицо беше прострелян многократно на 15 май 2024 г., докато поздравяваше свои поддръжници в малкия град Хандлова в Централна Словакия. Стрелецът е 71-годишният словак Юрай Цинтула.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase