Снимка: Reuters

Заповед за разформироването на спецчастите "Беркут" е подписал и.д. министър на вътрешните работи Арсен Аваков. Той самият е съобщил това тази нощ в профила си във Facebook, предаде ИТАР-ТАСС.

"Беркут" ги няма вече, пише в текста на съобщението по повод заповед номер 144 от 25 февруари 2014 г. "За ликвидацията на специалните подразделения на милицията за гражданска сигурност "Беркут". В украинския парламент днес продължава процедурата по събиране на подписи под коалиционното споразумение за съставяне на ново правителство.

Съгласно конституцията от 2004 г., чието действие бе възстановено, правителството се образува въз основа на парламентарно мнозинство, а кандидатурите за министри ще се съгласуват с демонстрантите на киевския Площад на независимостта, посочва агенцията.

Още по темата
 По думите на лидера на парламентарната група на партията "Баткившчина" (Отечество) Арсений Яценюк програмата на бъдещото правителство, която ще залегне в коалиционното споразумение, включва стабилизиране на финансовото и политическото положение, споразумение н МВФ, незабавно разследване на престъпленията по време на протестите, реформа в МВР и подписване на споразумението с ЕС. Яценюк заяви, че депутати от Партията на регионите не трябва да влизат в коалицията.

Лидерът на парламентарната група на Партията на регионите (ПР) Олександър Ефремов е заявил, че неговата група ще подкрепи предложението на мнозинството за създаване на правителството на народното доверие. ИТАР-ТАСС отбелязва, че от групата на ПР са отделили над 70 депутати, като половината от тях са създали група под името "Икономическо развитие" и начело с Анатолий Кинах, председател на съюза на индустриалците. Не е известно дали тази нова група ще участва в коалицията.

Понастоящем в 450-местната Върховна рада има 225 депутати, което не членуват в никоя група. Към тях се отправят предложения да се включат в групите на "Баткившчина", "УДАР" и "Свобода", за да увеличат броя на гласовата им от настоящите 179 до минимум 226, за да бъде съставено парламентарно мнозинство, твърди ИТАР-ТАСС.

Снощи бе съобщено, че днес в 19 ч. демонстрантите на Площада на независимостта ще обсъждат на митинг кои да бъдат министрите в новия кабинет, предаде БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase