Снимка: Reuters
fallback

Русия ще вземе решение за отпускане на извънреден транш от финансова помощ за Украйна, след като в Киев бъде съставено ново правителство.

Това заяви руският финансов министър Антон Силуанов, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Oще по темата

"Ние наистина обсъждахме въпроса за покупка на украински държавни облигации за 2 милиарда долара миналата неделя, но тъй като политическата ситуация рязко се промени, трябва да разберем с какво правителство ще си сътрудничим, поради което възнамеряваме да изчакаме съставянето на нов кабинет, да разберем политиката на правителството и съответно след това да решим", каза Силуанов.

В края на 2013 г. Русия реши да вложи в украински облигации до 15 млрд. долара. Скоро след това бе закупен първият транш на стойност 3 млрд. долара.

Във Върховната рада на Украйна е внесено проектопостановление за произвеждане на избори за градски съвет и кмет на Киев едновременно с предсрочните президентски избори, съобщи ИТАР-ТАСС.

Депутати от партия "Свобода" предлагат на 25 май да има избори за градски съвет и кмет на Киев. Текстът на предложението е публикуван на уебсайта на парламента. По-рано Върховната рада насрочи предсрочни президентски избори за 25 май.

Депутатът Петро Порошенко заяви, че официалният вестник на парламента е публикувал закона за възстановяване на конституцията от 2004 г.

По думите му в днешния брой на официалния вестник са публикувани също така решенията на Върховната рада за уволнение на вътрешния министър Виталий Захарченко и генералния прокурор Виктор Пшонка и за назначаване на Арсен Аваков за вътрешен министър.

Служители на външното министерство се обърнаха към парламента с искане да гласува оставка на външния министър Леонид Кожара. Според тях той "повече няма морално право да представлява страната на международната сцена", след като парламентът е гласувал оставка на президента Виктор Янукович за неизпълнение на служебните задължения.

Съветът на Луганска област призова Върховната рада да приеме решение за изземване на оръжията на радикалните активисти. В град Днепродзержинск местни комунисти демонтираха паметник на Ленин и го пренесоха в музей. Преди това радикално настроени младежи изрисуваха паметника с боя. През последните няколко дни в различни градове на Украйна бяха свалени или разрушени над 10 подобни монумента, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Междувременно върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Катрин Ащън призова "всички страни в  Украйна да се държат отговорно, за да защитят единството, суверенитета, независимостта и териториалната цялост" на страната, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Ащън каза в изявление, публикувано на уебсайта на външнополитическата служба на ЕС, че в Европа внимателно следят  "бързо променящата се ситуация в Украйна" и "напълно подкрепят  всестранния политически процес".

По думите й ЕС е готов да окаже помощ за успокояване на напрегнатата ситуация в Украйна и призовава страните в конфликта към "конструктивен диалог".

Ащън също така приветства освобождаването на украинската  опозиционна лидерка Юлия Тимошенко.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

134

Анонимен

преди 10 години

Имах предвид коментар 171!

133

Анонимен

преди 10 години

До Анонимен Не пиши глупостти!ИЗЛАГАШ СЕ!

132

Анонимен

преди 10 години

Украйна се очисти от предатели. Всички путинисти се разбягаха като подплашени пилци. Кой на запад кой в Русия. Дори и шефовете на сдружението за влизане на източна Украйна в концлагера на РФ, ведна след вчерашното им сборище в Харков са изчезнали в посока Москва. Това показва недвусмислено какви са настроенията и в Изтомна Украйна. Изглежда, че на Путин ще му са необходими руски танкове за да принуди източна Украйна да се отцепи от западна, което показва че нашите путинисти са пълни ***.

fallback