Виктор Янукович. Снимка: БТА

Министрите на външните работи на Франция, Германия и Полша са предложили на украинския президент Виктор Янукович да съкрати своя мандат до края на годината. Срещата в Киев бе прекратена, предаде полската държавна информационна агенция ПАП, цитирана от ИТАР-ТАСС.

По-късно днес министрите на външните работи от ЕС се събират на извънредна среща в Брюксел за ситуацията в Украйна. Външните министри на Франция, Германия и Полша ще докладват на своите колеги за резултатите от посещението си в Киев.

Още по темата
Проектоизявление на министрите на външните работи от Европейския съюз подкрепя налагането на санкции на отговорните за смъртоносното насилие в бившата съветска република, както и на оръжейно ембарго за страната. Представители на ЕС обаче предупредиха, че текстът подлежи на промени и окончателното решение ще бъде взето от външните министри по-късно през деня.

Европейски дипломати, пожелали да запазят анонимност, уточниха, че ако решат да наложат санкции, министрите на външните работи на 28-те няма да посочат конкретни хора, предаде ДПА.

Вместо това министрите ще определят критерии за включване на физически и юридически лица в "черния списък". Потенциалните обекти на санкции ще може да бъдат идентифицирани много лесно с помощта на персонала на представителството на ЕС в Украйна.

Източноевропейски дипломат обобщи пред ИТАР-ТАСС, че всички страни членки на Европейския съюз подкрепят приемането на решителни мерки, но не могат да се споразумеят какви точно.

Евентуалното решение за налагане на санкции трябва да бъде взето с единодушие, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase