Снимка: архив, БГНЕС

Протести във френските затвори, след като двама надзиратели бяха убити, а други трима - тежко ранени, при нападение срещу затворнически микробус. Затворникът и съучастниците му, които са му помогнали да избяга, все още са на свобода. Президентът Еманюел Макрон обеща, че ще бъде направено всичко, за да бъдат задържани и наказани извършителите, предаде БНТ.

Затворът в Каен, където са работели загиналите надзиратели, осъмна под блокада още от 6 сутринта. Подобни сцени имаше и в други затвори във Франция след призива на синдикатите за мобилизация.

Още по темата
След безпрецедентната атака срещу затворнически микробус първоначалният шок днес отстъпва пред гнева. Служители в затворите настояват за конкретни мерки за подобряване на сигурността им и условията на работа. Прокуратурата съобщи подробности за двамата загинали и пострадалите надзиратели.

"Както вече е известно, двама надзиратели бяха убити. Единият, на 52 години, е капитан, който работи в затвора от 1996 г. Той е бил в съвместно съжителство и е баща на близнаци, родени през 2003 г., чийто рожден ден трябвало да бъде празнуван. Вторият, на 34 години, е бил женен и е очаквал дете. Той е надзирател в затвора от ноември 2009 г. Тримата ранени надзиратели са на възраст 48, 52 и 55 г., всичките бащи. Мислите ни са с техните партньори, деца, семейства, близки, приятели и колеги", каза Лор Бекюо, прокурор.

Петимата са били ескорт на избягалия затворник Мохамед Амра. Нивото на сигурност за прехвърлянето му от съда в затвора е изисквало трима офицери, но затворническата администрация е взела решение да мобилизира петима души, включително опитен офицер.

"Решението е било взето преди няколко седмици, а не в деня преди инцидента, каквато информация циркулира в социалните мрежи. Надзирателите са били въоръжени, като вероятно част от тях са използвали оръжията си. Избягалият е 30-годишният Мохамед Амра, добре познат на властите - с 13 присъди, първата от които е от октомври 2009 г., когато е на 15 години", допълни Лор Бекюо, прокурор.

В издирването на затворника и съучастниците му са мобилизирани стотици полицаи. Според прокуратурата бегълците ще бъдат разследвани за убийство и опит за убийство в организирана група, за което наказанието е доживотен затвор. За другите им престъпления - бягство в организирана банда, придобиване и притежание на бойни оръжия и престъпен заговор за извършване на тежко престъпление, също ги очакват десетки години лишаване от свобода.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase