Украинските опозиционни лидери на срещата с полския и германския външен министър. Снимка: Reuters

Опозицията в Украйна се затруднява да контролира протестиращите, призна Арсений Яценюк, лидер на опозиционната партия "Баткившчина", на среща с външните министри на Франция, Германия и Полша в Киев, предаде ИТАР-ТАСС. Тримата европейски дипломати обсъждат с правителството и опозицията в Украйна възможните изходи от кризата, преди следобед в Брюксел да се присъединят към извънредна среща с останалите им колеги от ЕС, на която се очаква на Украйна да бъдат наложени санкции заради насилието на Евромайдана.

В съвместно съобщение на лидерите на опозиционните партии в Украйна се посочва, че възобновяването на насилието в Киев, при което по данни на Франс прес са загинали 25 души, е "преднамерена провокация" на властите срещу мирните демонстранти.

Посланиците в Киев на държавите от ЕС и на САЩ призоваха страните в конфликта да поставят на първо място живота на хората, предаде ИТАР-ТАСС. Този призив беше отправен в изявление, разпространено в Брюксел след визитата в Киев на министрите на външните работи на Франция, Германия и Полша.

Посланиците смятат, че само конструктивен диалог може да изведе Украйна от тази криза.

Още по темата
Според руското външно министерство обаче в Украйна е в ход опит за взимането на властта със сила и за държавен преврат, предаде ИТАР-ТАСС, като цитира говорителя на руското външно министерство Александър Лукашевич.

Същевременно руският външен министър Сергей Лавров нарече действията на ЕС по украинския въпрос "шантаж". Той призова Запада и опозицията в Украйна да се разграничат от радикалите и да подкрепят думите си с дела.

Лавров окачестви въвеждането на санкции от страна на САЩ срещу Украйна "проява на двоен стандарт", който насърчава онези, които предизвикват сблъсъците в страната. Дипломат номер едно на Русия подчерта, че санкциите само ще влошат положението.

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу призова радикално настроените демонстранти в Киев да не прибягват до насилствени действия, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. "Демонстрантите трябва да запазят мирния характер на протестите", подчерта Барозу.

По сведения на ИТАР-ТАСС опозицията е предложила за днес следобед заседание на парламента, за да се направи опит да се вземе решение за конституционна реформа.

Опозиционният депутат Александър Турчинов увери, че демонстрантите няма да се опитват да окупират сградата на Върховната рада и призова депутатите от управляващата Партия на регионите на президента Виктор Янукович да се явят на заседанието, тъй като безопасността им ще бъде гарантирана.

Изявленията на опозиционните лидери за примирие и възстановяване на диалога се оказаха маневра за печелене на време и мобилизиране на въоръжени бойци, се казва в публикувано днес съобщение на пресслужбата на украинската президентска администрация. В съобщението се посочва, че протестиращите действат чрез "организирани въоръжени групи, използват огнестрелно оръжие, включително снайперски пушки". Силите на реда не са въоръжени, се твърди в съобщението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase