Снимка: архив Ройтерс
fallback

Парламентът на Унгария одобри споразумението с Русия за изграждането на два реактора в АЕЦ "Пакш", която е единствената в страната.

Унгария ще получи заем от 10 млрд. евро от Москва, като сумата се равнява на около 80% от разходите, необходими за строителството.

Управляващата партия ФИДЕС и крайнодясната опозиционна партия Йоббик дадоха зелена светлина за сделката.

256 депутати гласуваха “за”, а 29 “против”, като повечето леви депутати се обявиха против споразумението.

АЕЦ “Пакш” осигурява около 40 на сто от електроенергията на Унгария. Според правителството разширяването ще намали енергийната зависимост на страната от чуждестранни източници.

Споразумението обаче засилва дългосрочното влияние на Русия по енергийните въпроси. Унгария вече получава по-голямата част от петрола и природния си газ именно от Русия.

Повече по темата можете да видите във видеото на Bulgaria On Air! 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

П.Петров

преди 10 години

1960 - Първи фалит на комунистическия режим, комунистите дават на Русия златното обезпечение на българския лев от царско време 20 тона , за да покрият дълговете си.1978 - Втори фалит;1987 - Трети фалит , външния дълг е 50% от БВП , Износът не покрива лихвите по външните заеми. Не достигат продукти от първа необходимост - хляб, мляко, сирене, олио, месо, магазините са празни, има режим на тока и водата в цялата страна народа живее на свещи. С 20 долара средна заплата просто няма какво да си купиш.

30

Спомени и настояще

преди 10 години

1960 г Народна Република България изнася за Китай 30 турбогенераторни комплекта за ВЕЦ. В сраната цари тоталитаризъм и неефективна икономика.1980 г- АЕЦ Козлодуй е построен без външни инвеститори. 2011 год. РБългария внася от Китай 3 000 т.чесън. В сраната има разгул на демокрацията и пазарна икономика.Ултралиберална, последна дума на науката.2013 год. Беларус е третият производител на тежки самосвали в света. Всеки десети трактор в света е произведен в Беларус.2014 год. България е в челната тройка на най-многобройни финансисти и реформатори-икономисти на глава от населениет

29

Анонимен

преди 10 години

До 30 EU citizenЕй,омръзна ми разни да ми се правят на ненормални!!!!Питам:Къде е БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА след приватизацията след като казваш,че няма икономика България!!Това значи,че някои за 20 години и е е...мамата,но не е ДЪРЖАВАТА!! А КОЙ???

fallback