Платон Лебедев. Снимка: архив, Reuters
fallback

Върховният съд на Русия постанови днес да бъде освободен от затвора Платон Лебедев, съдружник на бившия петролен магнат Михаил Ходорковски, предаде ИТАР-ТАСС.

Най-висшата съдебна инстанция в страната намали присъдите на Лебедев и Ходорковски за измами с акции - част от делото, свързано с руската компания ЮКОС, съответно на 10 години 6 месеца и 22 дни затвор и 10 години и 7 месеца затвор. Решението не подлежи на обжалване.

Oще по темата
Лебедев вече е изтърпял това наказание и решението означава, че той е свободен. Той ще излезе от затвора още днес или утре.

Михаил Ходорковски и Платон Лебедев бяха осъдени на затвор в Русия през 2005 г., след като влязоха в конфликт с президента Владимир Путин. Путин помилва Ходорковски миналия месец – ход, който мнозина оприличиха на пиар акция за подобряване на имиджа на страната преди Зимните олимпийски игри в Сочи през февруари.

Лебедев обаче отказа да бъде помилван. Той трябваше да бъде освободен през май.

Върховният съд на Русия обаче не отмени съдебна заповед, в съответствие с която Ходорковски и Лебедев трябва да платят 17 милиарда рубли (521 милиона долара) данъчни задължения, посочва Ройтерс.
 

(БТА)

Още по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

do4

преди 10 години

Samiat Putin e evreiche.!Maka mu se kazva Maria Shalomova.Rusnaka ne moje sam da se upravlyava. Upravlyvali sa go Tatari,nemci , francuzi , gruzinci, hohli no ne I rusnaci.Cheti knijki atakistche!@

9

Анонимен

преди 10 години

хА ХА!Пуснали са ги да съберат парите!

8

Анонимен

преди 10 години

Ходорковски ще е следвaщия президент нa Рaшa, нa него е писaно дa гaси токa тaм и дa се свърши!

fallback