Михаил Ходорковски Снимка: БТА

В първото си интервю след като бе помилван и освободен след десет години трудов лагер, бившият руски петролен магнат Михаил Ходорковски описа усещането пред московското политическо сп. "Ню таймс", предаде ДПА.

"След десет години това е невероятно усещане за свобода", каза пред опозиционното издание Ходорковски. "Най-важното нещо е сега: Свобода, свобода, свобода!", добави той.

Ходорковски даде интервюто чрез видеовръзка от Берлин, където пристигна на 20 декември, няколко часа след като при пълна тайна беше изведен от изправителната колония в руската република Карелия.

Още по темата
Той описва условията в лагера и изглежда е толкова поразен от промяната и новите впечатления, че не може напълно да осъзнае, че е на свобода, отбелязва ДПА, като посочва, че в един момент Ходорковски казва "тук", визирайки затвора, който напусна в петък.

Той заяви, че няма намерение да се занимава с политика или да се бори за връщане на активите от петролната компания ЮКОС, предаде Ройтерс. Ходорковски казва също, че би се върнал в Русия, ако се увери, че след това ще може да пътува в чужбина.

Той обяснява, че в указа за помилването му няма поставени никакви условия, но все пак изпратил писмо до Путин, в което го информирал, че няма да участва в политиката или да води битка за активите на бившата си петролна компания.

"Ню таймс" публикува и снимки на Ходорковски от хотелската му стая в Берлин. 

Най-известният политически затворник на Русия често пъти пишеше за списанието за ежедневния живот в затвора, както и за политическите съдебни процеси в Русия, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase