Общ преглед

 

По време на безредиците в Киев един от активистите на радикално настроените митингуващи е паднал от колонадата на стадиона "Динамо", бил е откаран в болница и след известно време е починал. Това съобщават украински медии, цитирани от ИТАР-ТАСС.

От колонадата на стадиона активистите замеряли силите на реда с бутилки със запалителна смес. Когато бойците от специалните отряди "Беркут" се качили на колонадата, там били останали двама протестиращи. Единият от тях паднал на земята и получил тежки травми.

В центъра на украинската столица и тази нощ имаше сблъсъци между протестиращи и милицията, съобщи ИТАР-ТАСС. Пред входа на стадиона на "Динамо" след няколкочасова пауза активисти започнаха да замерят силите на реда с бомбички, факли, самоделни запалителни устройства. Милицията отвръщаше с шумови и димни
гранати.

На украинските власти ще им се наложи да приложат сила, ако провокациите в Киев не спрат. Това заяви снощи премиерът Микола Азаров в интервю за телевизия "Русия 24".

Още по темата

Ако провокаторите не спрат, властта няма да има никакъв друг изход, освен да приложи предвидената от законите сила, заяви Азаров. Той обаче изрази надежда, че все пак разумът ще надделее. Трябва хората сами да се убедят, че им се предлага хаос и разрушение, заяви ръководителят на украинското правителство и каза, че ситуацията в Киев не е такава, че дори теоретично да се обмисля въвеждане на извънредно положение.

За днес протестиращите в Киев подготвят голямо шествие и учредително събрание на алтернативен парламент - Народна рада, съобщи Би Би Си. В Украйна днес е официален празник - Ден на единството. Протестната акция бе обявена още в неделя, преди да се стигне до сблъсъците с полицията на улица "Грушевски". Вчера един от лидерите на опозицията Арсений Яценюк потвърди намерението на 22 януари да се организира шествие и да се създаде алтернативен парламент.

Днес влизат в сила новите закони, които налагат по-строги правила за провеждане на масови акции и предвиждат по-строги наказания за нарушаването им. Протестиращите в Киев имат намерение демонстративно да игнорират забраната на властите на масови прояви да се носят маски, както и други разпоредби на новите закони, които предизвикаха последните сблъсъци в украинската столица, съобщава Би Би Си.

Вчера бе направен опит за започване на преговори между управляващи и протестиращи, които настояват в тях да участва лично президентът Виктор Янукович. Той обаче избягва преките разговори и възложи консултациите на работна група начело със секретаря на Съвета за национална сигурност Андрий Клюев. При това положение лидерът на партия УДАР Виталий Кличко се отказа от предвидената за вчера среща и обвини управляващите, че не желаят преговори, а се опитват само да печелят време.

Засега работната група, ръководена от Клюев, е провела в понеделник само една, подготвителна среща с опозицията. Нейните лидери, след като видели, че президентът няма да участва в преговорите, пратили на среща с Клюев водачи от "втория ешалон" - Юрий Луценко, Александър Турчинов и други. Те само предали на властите исканията си - от освобождаване на задържаните до оставката на Янукович, каза Луценко, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар