Михаил Калашников. Снимка: архив, Reuters

Знаменитият конструктор, изобретателят на автомата АК-47 Михаил Калашников, написал половин година преди смъртта си писмо с покаяние до руския патриарх Кирил, пише прокремълският вестник „Известия“.

В него Калашников споделя душевните си терзания и съмнения за своята отговорност за смъртта на хора, убити с автомата, създаден от него.

„Душевната ми болка е нетърпима, един и същ неразрешим въпрос: щом като моят автомат е лишавал хора от живот, то и аз, Михайло Калашников, на 93 години, син на селянка, християнин и православен по своята вяра, съм виновен за смъртта на хора, дори и на врагове“, цитира изданието писмото.

Още по темата
Прессекретарят на патриарх Кирил Александър Волков разказа пред „Известия“, че патриархът е получил писмото на Калашников и е написал отговор, в който благодари на Калашников за вниманието и за неговата позиция. „Патриархът благодари на легендарния конструктор за вниманието и позицията и отговори, че Михаил Тимофеевич е пример за патриотизъм и правилно отношение към страната“, каза Волков.

Той добави, че по повод отговорността на конструктора на автомата за гибелта на хората Църквата има позиция: когато оръжието служи за защитата на отечеството, Църквата подкрепя и неговите създатели, и военните, които го използват.

„Той е измислил този автомат за защита на страната си, а не, за да бъде използван от терористите в Саудитска Арабия“, обясни Волков.

Автоматът Калашников е конструиран през 1947 година. По най-приблизителни сметки в света има около 100 милиона единици автомати от семейството АК или техни копия.

Днес АК се използва от силовите ведомства в над 100 страни и е в списъка на изключителните изобретения на ХХ век.

Михаил Калашников почина на 23 декември 2013 година след продължително боледуване.

Конструктори и учени, създали оръжие, много често към края на живота си са разочаровани от творението си, пише още „Известия“. Създателят на атомната бомба Робърт Опенхаймер е бил потресен от разрушителната сила на създаденото от него оръжие след бомбардировките на Хирошима и Нагасаки. Той е изпитвал чувство на вина и оттогава активно се бори против използването и новите разработки на подобно оръжие. През 1954 г. за изказванията му против създаването на водородна бомба и за използването на атомната енергия само за мирни цели Опенхаймер е свален от всички постове, свързани с провеждане на секретни работи.

Не всички създатели на оръжие обаче са изпитвали угризения на съвестта. Бащата на водородната бомба Андрей Сахаров до края на живота си е смятал работата си по нейното създаване за правилна и полезна, припомня „Известия“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase