Снимка: Reuters

Проектиран през 1947 г. от Михаил Калашников, който почина на 23 декември 2013 г. на 94 години, едноименният автомат се превърна в най-разпространеното оръжие в света и е използвано както от редовни армии, така и от бунтовници и престъпници по всички краища на света, посочва Франс прес.

Някои смятат, че в момента 100 милиона от тези автомати са в циркулация на пет континента - колосална бройка, която е труднода се докаже заради голямото количество автоматични пушки, произведени без лиценз, пише БТА

"Повече от шест десетилетия след проектирането и пускането му в употреба, армиите на повече от 50 държави са въоръжени с автомати "Калашников", пише в книгата си "Оръжието" Кристофър Чивърс.

Но най-вече "Калашников" е предпочитаното оръжие от "партизанина, терориста, детето войник, диктатора и престъпника", посочва Чивърс.

Тайната на този успех? "Това е просто и надеждно оръжие", коментира Игор Короченко, директор на Центъра за анализ на световната търговия с оръжия, базиран в Москва. Толкова е опростен, че новакът може да си служи с него така добре, както и професионалистът.

Лек и със скорострелност до 600 изстрела в минута, той е удобен за работа без значение от климатичните условия, в които се ползва.

Още по темата

Изобретателят му сержант Михаил Калашников се вдъхновява от германския автомат "Щурмгевер-44". В края на Втората световна война съветският диктатор Сталин търси всякакви варианти да гарантира сигурността на СССР и обявява конкурс за създаване на автоматично оръжие от нов тип. През 1948 година, след като минава редица тестове, прототипът на "АК-47" е обявен за победител. Масовото му производство започва незабавно за нуждите на Червената армия.

Западняците тогава не обръщат особено внимание на това ново оръжие. Ще отнеме години на американците да наваксат закъснението си и техният автомат М-16 никога няма да пожъне същия успех.

В началото на 50-те година на 20 век противопоставянето Изток-Запад се засилва. СССР разрешава производството на автомата в други страни от социалистическия блок като Китай, Северна Корея и Източния блок, като по този начин отваря път за разпространението им в останалата част на света. "Днес нелицензирани версии на автомата се произвеждат в страни като България, Китай и страните от бивша Югославия", посочи Короченко.

Погребението на оръжейния конструктор Михаил Калашников е планирано за 26 декември в Ижевск, съобщи за 
ИТАР-ТАСС говорителят на президента на Удмуртия. Очакват се гости от чужбина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase