Снимка: Reuters

Русия отдава последна почит на Михаил Калашников, починал в понеделник на 94-годишна възраст. Изобретателят на легендарния съветски автомат АК-47 ще бъде погребан днес с военни почести във Федералния военно-мемориален комплекс край Москва. По време на прощалната церемония президентът Владимир Путин положи тъмночервени рози пред ковчега с тленните останки на прочутия оръжейник, предадоха Франс прес и ИТАР-ТАСС.

В комплекса се състоя и опелото. Сред почелите паметта на покойния бяха министърът на отбраната Сергей Шойгу, шефът на президентската администрация Сергей Иванов и други високопоставени лица. Погребението ще се извърши, както предвижда държавният протокол - в присъствието на висши държавни служители, с почетен ескорт и оркестър, посочи администрацията на комплекса, цитирана от Интерфакс.

Мемориалният комплекс в Митишчи край столицата с площ 53 хектара, открит наскоро, е замислен като пантеон за изтъкнати личности, прославили Русия, по-специално военни. Той включва гробище и военен музей, отбелязва АФП.

"В това единствено в света мемориално гробище ще почиват най-добрите наши съотечественици. Михаил Тимофеевич ще е първият от тях", заяви преди церемонията зам.-министърът на отбраната Николай Панков, цитиран от РИА Новости. До момента там са погребани единствено останките на незнаен воин, убит през Втората световна война.

Световноизвестният конструктор ще бъде изпратен в последния си път с три траурни залпа от автомат АК-47, съобщи министерството на отбраната.

Поклонението в Ижевск - столица на република Удмуртия, където се намират прочутите оръжейни заводи от концерна "Калашников", продължи два дни в Свято-Михайловския катедрален храм. С бащата на АК-47 дойдоха да се простят над 60 000 души.

Автоматът, донесъл на своя създател световна слава, е приет на въоръжение в 55 страни и е включен в Книгата на Гинес като най-разпространеното оръжие в света.

Михаил Калашников - автор на още към 150 модела въоръжения, винаги е повтарял, че се гордее с автомата, създаден през 1949 г., но известен като АК-47, посочват агенциите. Удостоен с множество отличия, той никога не е получавал пари от продажбите на автомата, достигнали според някои данни над 100 милиона екземпляра в повече от 80 държави, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase