Снимка: архив, Reuters

САЩ изразиха безпокойството си от корупционния скандал, от който е засегнато правителството на Турция, но потвърдиха значението на връзките си с Анкара, особено по сирийския въпрос, предаде Франс прес.

Държавният департамент съобщи, че пряко е изразил пред турското правителство "подкрепата на САЩ за желанието на турския народ да има справедлива и прозрачна съдебна система" и привързаността на американците към свободата на словото и на медиите.

Още по темата

Турция от три седмици е разтърсвана от безпрецедентен корупционен скандал, който засяга десетки души, близки до ислямско-консервативното правителство и пряко застрашава позицията на премиера Реджеп Таип Ердоган три месеца преди местните избори.

Политическо-финансовият скандал доведе до задържането на двадесетина бизнесмени, работодатели и лица на изборна длъжност, предизвика оставките на трима министри и принуди Ердоган да извърши значителни промени в правителството си.

Говорителката на Държавния департамент Дженифър Псаки заяви, че САЩ се безпокоят от ситуацията в Турция, но не навлезе в подробности и не спомена конкретно турския премиер.

Членката на НАТО Турция "е и остава фундаментален съюзник на САЩ по широк кръг въпроси", подчерта Псаки.

Тя припомни, че Турция участва в редица дискусии по сирийската криза, приела е на своя територия част от сирийската опозиция в изгнание и е дала убежище на над 600 000 сирийски бежанци.

"Продължаваме тясно да работим с Турция и разбира се, изразяваме безпокойството си за ставащото в страната", заяви говорителката на дипломацията на САЩ.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase