Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

Турският премиер Реджеп Ердоган заяви, че разследване за корупция, което в момента се провежда в страната, е мръсна операция с политически мотиви, насочена срещу неговото правителство, чиито следи водят в чужбина. Той свърза събитието с антиправителствените протести през това лято за парка Гези в Истанбул, предаде БНР.

В антикорупционната операция във вторник бяха задържани над 50 заподозрени, сред които и синовете на министрите на вътрешните работи, икономиката и околната среда.  Правителството обеща да не пречи на обективното разследване, но по инициатива на Ердоган вчера бяха отстранени от длъжност над 11 отговорни служители в Дирекцията по сигурността в Истанбул. Твърди се, че те са се занимавали с разкриването на мафиотските връзки между бизнесмените и държавните служители и са дали нареждането за задържане на заподозрените.

Според информации в медиите премиерът е поискал оставката на министъра на икономиката и околната среда Ердоган Байрактар.

Някои коментатори нарекоха антикорупционната операция „чисти ръце“, а други подозират, че тя е инициирана от живеещия в Америка Фетуллах Гюлен - влиятелен проповедник, считан за либерален ислямист, лидер на глобалното ислямистко движение “Хизмет”.

Гюлен и движението му допринесоха за възхода и укрепването на властта на Ердоган, но след това между тях настъпи разрив. Гюлен силно разкритикува Ердоган заради бруталното потушаване на протестите за парка Гези. В отговор правителството затвори десетки хиляди училища и общежития на движението. Довереният на Гюлен футболист Хакан Шюкюр напусна Партията на справедливостта и развитието на Ердоган, обвинявайки го в авторитаризъм. Последва антикорупционното разследване. Както при протестите за парка Гези, социалните медии буквално се взривиха от информации и коментари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase