Владимир Ходорковски. Снимка: архив, БТА

Бившият петролен магнат Михаил Ходорковски е освободен от затвора. „Получихме съобщение от началника на колонията, че Ходорковски е освободен и е напуснал колонията“, съобщи за ИТАР-ТАСС адвокатът на бившия ръководител на ЮКОС Вадим Клювгант.

Ходорковски лежа в затвора над 10 години – 3709 дни, като трябваше да бъде освободен след 8 месеца – пред август 2014 г.

Както съобщи по-рано днес пресслужбата на Кремъл, президентът на Русия Владимир Путин е подписал указ за помилване на Михаил Ходорковски, освобождавайки го от изтърпяване на наказанието.

Още по темата

„Ръководейки се от принципите на хуманността, постановявам: Да се помилва осъденият Михаил Борисович Ходорковски, роден 1963 г. в Москва, освобождавайки го от по-нататъшното изтърпяване на наказанието лишаване от свобода“, пише в указа, който влезе в сила още днес.

Вчера след годишната си пресконференция Путин съобщи, че възнамерява да подпише молбата за помилване на Ходорковски. „Михаил Борисович съгласно закона трябва да напише съответния документ – искане за помилване. Той не е правил това, но наскоро е написал такъв документ и се е обърнал към мен с молба за помилване“, каза Путин. „Той прекара в местата за лишаване от свобода над 10 години, това е сериозно наказание“, допълни руският президент.

„Той се позовава на обстоятелства от хуманитарен характер – неговата майка е болна“,  обясни Путин. „Смятам, че предвид всички тези обстоятелства може да се вземе съответното решение и в скоро време ще бъде подписан указ за неговото помилване“, каза Путин.

Руският фондов пазар реагира с повишение на индексите на новината за освобождаването на бившия президент на някогашната най-голяма петролна компания в страната ЮКОС Михаил Ходорковски. Бащата на Ходорковски съобщи, че цялото семейство се радва на освобождаването на сина му и го чакат в Москва. Германският канцлер Ангела Меркел приветства новината за помилването на Ходорковски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase