Снимка: БТА

Политическият и военен елит на Северна Корея публично заяви днес верността си към лидера Ким Чен Ун - по-малко от седмица след като той нареди да бъде екзекутиран влиятелен член на управляващото семейство, предаде Ройтерс.

Младият Ким беше в центъра на вниманието по време на голяма церемония в Пхенян по случай втората годишнина от смъртта на баща му Ким Чен Ир.

Още по темата
Севернокорейският елит засвидетелства своята преданост към лидера броени дни след екзекуцията на чичо му Джан Сон Тхек, смятан за втория по власт човек в страната.

На възпоменателната церемония беше забележимо отсъствието на лелята на Ким - Ким Кьон Хи, сестра на Ким Чен Ир и съпруга на Джан. Лелята и чичото на севернокорейския лидер бяха смятани за истинската сила зад държавното ръководство. Според анализатори сега властта в Пхенян е изцяло в ръцете на младия Ким, отбелязва Ройтерс.

На честването съпругата на Ким - И Сол Джу - се появи пред обществеността за първи път от два месеца, посочва ДПА. Последната й публична поява беше на концерт на 16 октомври. Нейното присъствие на възпоменателната церемония разсея съмненията, че положението й може да се е променило след екзекуцията на Джан, за когото се говори, че я е запознал с Ким, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase