Симеон Дянков. Снимка: архив, Reuters

Бившият финансов министър Симеон Дянков, който в момента е ректор на Руската икономическа школа, обяснява пред руското издание „Коммерсант“ как е получил предложението за този пост.

„Всичко стана много бързо. През август тази година ми се обади членът на съвета на директорите на Руската икономическа школа, главният икономист на ЕБВР Ерик Берглоф, с когото сме работили заедно много години, и ми каза: „Това е много интересно за нас и може би ще е интересно и за теб. Може би бихме могли да го обсъдим?“ Тогава бях със семейството си на Черно море и отговорих: „Добре, може би на път от България за САЩ за ден-два ще намина в Москва“, разказва Дянков.

„Отидох. Поговорих с някои от членовете на съвета на директорите, след това с някои от преподавателите. Мнозина от тях аз познавам“, обяснява Дянков. И когато се върнал в САЩ, си помислил, че ще бъде трудно, но много интересно да се работи в Русия. Трудно, защото никога не бил работил в Русия и защото през тази година преподава Харвард. „Така че животът ми е много динамичен: семейството ми живее във Вашингтон, аз чета лекции в Харвард, а през останалото време се старая да бъда тук“, обяснява бившият ни министър.

Още по темата

Сега в Русия Дянков има амбициозна задача.  "Руската икономическа школа е може би едно от петте най-добрите висши икономически училища в Европа. Но тук има още какво да се желае. Нашата цел е след три години Руската икономическа школа да се превърне в един от най-добрите икономически университети извън САЩ", казва той и добавя: „В САЩ има много икономически училища и с тях е трудно да си съперничиш, но на един следващ етап – това е напълно възможно“.

За класацията Doing Business Дянков посочва, че това е гид за правителствата, който не е ориентиран към бизнеса. Дянков обяснява, че в нея не може да бъде включена корупцията. „Невъзможно е корупцията да се включи в класацията, защото няма обективна методология по какъв начин тя да бъде измерена. Можете да оценявате, да кажем, задължението на политиците публично да декларират доходите и активите си. Но това е само малка част от темата, свързана с корупцията, а що се отнася до по-голямата част, никой, не само в  Doing Business, никой от икономистите и социолозите не е открил обективен начин за измерване на корупцията“, казва Дянков.

Затова той посочва, че ако се използва  Doing Business, то това е в посока как да се подобрят законите и да се регулира бизнесът. „Ако ви интересува корупцията, има други класации. Например индексът за възприятие на корупцията Transparency International“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase