Снимка: архив, Reuters

Френска асоциация за борба с расизма обяви, че ще подаде жалба срещу вътрешния министър на Франция Манюел Валс за подбуждане към расова омраза заради негови спорни изказвания за ромите, предаде Франс прес.

Жалбата на Движението срещу расизма и за приятелство между народите ще бъде внесена в Съда на републиката, който единствен има правомощия да съди министри. "Ще внесем жалбата следващата седмица", съобщи адвокатът на правозащитното дружество Пиер Мера.

На 24 септември Манюел Валс заяви, че "ромите са орисани да се върнат в Румъния и България и затова трябва Европейският съюз заедно с българските и румънските власти да могат да направят така, че тези хора първо да бъдат интегрирани в собствената си страна", настоя Валс. "Тези хора имат коренно различен начин на живот от нашия, който очевидно се конфронтира с местните жители", каза още Валс.

Още по темата

Тези думи предизвикаха остри реакции във френската левица.

"Смятаме, че изказването е недопустимо в контекст, в който ромите вече се използват като изкупителни жертви", заяви Мера. Министърът осъди критиките по свой адрес и заяви, че те"подхранват безплодни спорове и разпалват конфликти".

"Всички знаят републиканските ми убеждения и ангажименти и не държа да навлизам в тези дебати", заяви Валс.

През третото тримесечие на годината френските власти разтуриха редица незаконни ромски лагери и евакуираха 5000 души. Мярката се подкрепя от мнозинството французи, но е критикувана от правозащитните сдружения, които призовават да се засили политиката на приобщаване на ромите, отбелязва АФП, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase