Снимка: архив, Reuters

Гражданите на Израел не могат да се определят като израелци в националния регистър, защото това може да има големи последици за еврейския характер на държавата. Това личи от документи на израелския Върховен съд, цитирани от Асошиейтед прес.

Регистърът на населението изброява множество националности и етноси като евреин, арабин, друз и други. Но в него се набива в очи липсата на понятието "израелец", отбелязва агенцията.

Съдебното решение, за което съобщава Асошиейтед прес, е по иск на 21 граждани на Израел, повечето от които са регистрирани като евреи. Те поискаха съдът да определи дали имат право да се обявят в регистъра като израелци. Групата ищци твърди, че при липсата на израелска идентичност, лишена от религиозен елемент, държавната политика би фаворизирала евреите и дискриминирала малцинствата. Според ищците тази ситуация означава, че Израел не е демократична държава.

Върховният съд мотивира решението си с аргумента, че регистрирането като израелец би имало "тежки последици" за статута на Израел и би създало заплаха за основополагащия принцип на Израел: еврейска държава за еврейския народ.

Това съдебно решение засяга един основен дебат в Израел, който смята себе си и за еврейски, и за демократичен и трудно балансира между двете, коментира АП.

Агенцията припомня, че Израел е основан на територия на бивша британска колония и първоначално е бил населяван от еврейски имигранти, местни евреи и голяма арабска общност.

Еврейското мнозинство разграничава за себе си тези, които са дошли от Източна Европа, и тези, чиито семейства произхождат от арабски страни. Еврейски "подобщности" се разграничават според страната или даже населеното място, откъдето са дошли предците им.

Двайсетпроцентното арабско малцинство в Израел притежава израелско гражданство и членовете му се самоопределят като християни или мюсюлмани.

Националният регистър на населението в Израел включва графи за религиозна принадлежност и националност/етнос. Арабите, друзите и останалите малцинства са регистрирани със своите етноними и религия. Всеки евреин, независимо от коя страна са корените му, бива определян като евреин, изповядващ юдаизма - основната религия в Израел.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase