Джон Кери. Снимка: Reuters
Съединените щати се отнасят доста скептично към това, че сирийският президент Башар Асад ще предаде арсеналите си от химическо оръжие под международен контрол. Това заяви днес на пресконференция във Вашингтон говорителката на Държавния департамент Мери Харф, цитирана от Франс прес и ИТАР-ТАСС.
 
По думите на Харф всичко, което Асад е правил през последните две години по въпроса за контрола на химическите оръжия, е било в противоположната посока. В същото време говорителката на Държавния департамент отбеляза, че всяка мярка, целяща да се контролират химическите оръжия на правителството на Асад, би била "позитивна". 
 
Харф информира, че днес се е състоял телефонен разговор между руския външен министър Сергей Лавров и американския му колега Джон Кери. Двамата са разговаряли след оповестеното от Москва предложение Сирия да постави под международен контрол арсенала си от химически оръжия, който впоследствие да бъде унищожен, уточни говорителката на Държавния департамент. Тя не посочи подробности за разговора.
 
Мнозина репортери напомниха, че идеята за военен удар срещу Сирия не се ползва с подкрепа нито сред народа, нито в Конгреса на САЩ и питаха защо правителството на Обама не се хване за новото предложение, отбелязва ИТАР-ТАСС. На тези въпроси Харф отговори, че идеята за поставяне на сирийското химическо оръжие под международен контрол се е родила "на фона на реалната заплаха" от страна на САЩ, затова "за Конгреса е още по-необходимо колкото се може по-скоро да разреши използването на сила", предложено от президента Барак Обама, пише БТА.
 
В сряда Сенатът на САЩ ще проведе процедурно гласуване за мерките, с които ще се разреши на президента Барак Обама да използва военна сила срещу Сирия. Не е ясно все още кога Сенатът ще отхвърли или приеме окончателно ограничената военна мисия в Сирия, която президентът Барак Обама поиска, съобщафа АФП, цитирана от „Фокус”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase