Снимка: архив, Reuters

Русия изпрати разузнавателен кораб в източната част на Средиземно море на фона на подготвяния от САЩ военен удар срещу страната, съобщиха Интерфакс и ИТАР-ТАСС.

"В неделя вечерта към бреговете на Сирия се отправи разузнавателният кораб от Черноморския флот "Приазовие", заяви източник от Генералния щаб на руските военноморски сили. Целта на мисията е да се събере разузнавателна информация в района на ескалиращия конфликт", уточни източникът, пожелал анонимност, пише БТА.

В Сирия Русия има военна база. Пунктът за материално-техническо осигуряване на корабите на ВМФ на Русия в сирийския град Тартус е единствения пункт за базиране на руски бойни кораби в Средиземно море и единствената в днешно време руска военна база извън Русия. Състои се от два плаващи пристани с дължина 100 метра всеки.

Още по темата

По данни на западните медии по-рано стана ясно, че в района на Източното Средиземноморие в непосредствена близост до бреговете на Сирия САЩ са разположили пет ескадрени миноносеца, които са оборудвани с комплексна корабна многоцелева система за противовъздушна отбрана "Иджис" (Aegis) и могат да носят до 96 пускови установки "МК-41" (Mk 41) с възможност за изстрелване на крилати ракети с далечен обхват "Томахоук".

В операция срещу Сирия могат да бъдат задействани също така атомните подводници от клас "Охайо" - "Джорджия" (SSGN-729 Georgia) и "Флорида" (SSGN-728 Florida), всяка от които разполага с 22 пускови установки и 154 ракети "Томахоук".

Освен това в Арабско море са разположени две американски самолетни ударни групи на самолетоносачите "Хари Труман" (CUN-75 Harry S. Truman) и "Нимиц" (CUN-68 Nimitz). Територията на Сирия се намира в обсега на действие на самолетоносачите.

Флотът на Великобритания е разположил в Средиземно море самолетоносача "Илъстриъс" (R06 Illustrious) и десантния транспортен кораб "Булуърк" (L15 Bulwark), а също така и атомната подводница "Тайърлес" (S88 Tireless) с крилати ракети "Томахоук".

Франция е изпратила в Средиземно море най-новата си фрегата на противовъздушната отбрана - "Шевалие Пол" (CNGF Chevalier Paul, D621) с управляемо ракетно оръжие.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase