Самолетоносачът "Хари Труман". Снимка: архив, Reuters

По данни на западните медии в момента в района на Източното Средиземноморие в непосредствена близост до бреговете на Сирия САЩ са разположили 4 ескадрени миноносеца от клас "Арли Бърк": "Бари" (DDG-52 Barry), "Грейвли" (DDG-107 Gravely), "Махан" (DDG-72 Mahan) и "Реймидж" (DDG-61 Ramage), които са оборудвани с комплексна корабна многоцелева система за противовъздушна отбрана "Иджис" (Aegis) и могат да носят до 96 пускови установки "МК-41" (Mk 41) с възможност за изстрелване на крилати ракети с далечен обхват "Томахоук".

В операция срещу Сирия могат да бъдат задействани също така атомните подводници от клас "Охайо" - "Джорджия" (SSGN-729 Georgia) и "Флорида" (SSGN-728 Florida), всяка от които разполага с 22 пускови установки и 154 ракети "Томахоук", предаде ИТАР-ТАСС.

Освен това в Арабско море са разположени две американски самолетни ударни групи на самолетоносачите "Хари Труман" (CUN-75 Harry S. Truman) и "Нимиц" (CUN-68 Nimitz). Територията на Сирия се намира в обсега на действие на самолетоносачите.

Флотът на Великобритания е разположил в Средиземно море самолетоносача "Илъстриъс" (R06 Illustrious) и десантния транспортен кораб "Булуърк" (L15 Bulwark), а също така и атомната подводница "Тайърлес" (S88 Tireless) с крилати ракети "Томахоук".

Франция е изпратила в Средиземно море най-новата си фрегата на противовъздушната отбрана - "Шевалие Пол" (CNGF Chevalier Paul, D621) с управляемо ракетно оръжие.

В помощ на операциите на флота на НАТО в Средиземно море е наличието на развита инфраструктура на военноморските бази, както и на системите за снабдяване и разузнаване. В региона също така са разположени голям брой военновъздушни бази. Най-големите от тях са:

- "Сигонела" - военновъздушна база на военноморските сили в Сицилия (Италия), която е под контрола на НАТО, САЩ и Великобритания

- "Акротири" - база на военновъздушните сили на Великобритания в южната част на Кипър близо до гр. Лимасол, нееднократно използвана в операции в Близкия изток и Средиземно море

- база на ВВС в Авиано, на 50 км северно от Венеция, близо до гр. Перденоне в Италия, под контрола на САЩ и Италия

- база на ВВС в Инджирлик в Турция, на 8 км от Адан, използва се от военновъздушните сили на САЩ и Турция.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase