Снимка: БТА
fallback

Русия иска да бъдат наказани виновните за оскверняването на Паметника на съветските воини освободители в София, заяви говорителят на Министерството на външните работи на Русия Александър Лукашевич, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Поредният инцидент стана на 21 август. Фигурите на воините на един от барелефите на монумента /Паметника на Съветската армия в София – бел.ред./ бяха изцапани с боя и надписи. Това далеч не е първият случай на издевателство над паметниците на съветските воини в България, за съжаление. Официалните власти в страната не реагираха по необходимия начин на многократно изразяваната загриженост от подобни вандалски актове“, заяви Лукашевич.

Oще по темата

По думите му руската страна отново отправя искане за предприемане на действени мерки за недопускане на гавра с паметниците на съветските воини, загинали в името на освобождаването на Европа и България от нацизма, а също и да бъдат открити виновните за оскверняването на мемориала.

„Нашето посолство в София предприема съответните демарши в МВнР на България и кметството на българската столица“, каза още Лукашевич.

Паметникът на Съветската армия в София вчера осъмна боядисан в розова боя. В долния край на монумента беше изписан и надпис на чешки език, който гласи: "България се извинява!" Поводът за акцията на неизвестните "художници" беше  навършването на 45 години от инвазията на войските на Варшавския договор в Чехословакия, с която СССР смазва окончателно Пражката пролет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

438

Стоян

преди 10 години

Русофоб = българофоб! Тези платени ***-бояджийчета , вероятно сега научили, че е имало Пражка пролет и последвали я противни събития (по възрастови и интелектуални причини) защо не направиха цапаницата си посред бял ден? Щеше да е по-честно,по-доблестно, щяха да имат публика, аудитория, телевизионери с камери и интервюта. ЗАЩОТО СА ПОДЛИ НЕГОДНИЦИ, змийчета, които хапят от дупката си! Съветвам всеки, четящ тук, да прочете "Исповедь лейтенанта морской пехоты". Слава на Червената армия!

437

stariadub

преди 10 години

469, винаги съм се чудил какви славяни сме ние, в мнозинството си не сме руси със сини очи, незнам по душа ли , какво . Ти рускини, полякини, чехкини и т.н виждал ли си , нищо общо с българките

436

stariadub

преди 10 години

Маузер, така е било, обезглави са нацията след 9.10.44 , , с предмство е това колко си верен на партията а не дали можеш или знаеш, и лошото е, че нищ не се променя. Мая Манолова била днес да почете някви си партизани(убийци) за някаква измислена битка с немците, и за борбата им против фашизма и, който никога го е нямало по нашите зземи. Берродните и безбожни комунисти си правят още каквото си искат

fallback