Паметникът на съветската армия. Снимка: Булфото

В днешния ден посланието е актуално, но мисля, че не е мястото на паметниците да се отправят такива важни обществени послания, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова по повод поредното боядисване на Паметника на съветската армия.

Както Dnes.bg ви съобщи, монументът осъмна боядисан в розово, като в долния му край е изписан и надпис на чешки език, който гласи: "България се извинява!" 

По думите на столичния кмет в града има доста места, където младите хора могат да отправят посланията си, но надали точно паметниците са най-подходящото място за това. "Те са част от художественото наследство на града", посочи Фандъкова.

Тя уточни, че паметникът е държавна собственост и затова организацията за почистването му ще дойде от Областната администрация.

"Готови сме да съдействаме с всичко, което е възможно. Няколкократно съм предлагала на подобни организации, които защитават културното наследство, както и на областния управител, да се направи покритие, което не позволява подобни действия", заяви Фандъкова, но посочи, че подобно начинание няма да излезе евтино.

Столичният кмет посочи, че около паметника има камери за видеонаблюдение и записите вече са изпратени на полицията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase