Брадли Манинг. Снимка: Reuters

Присъдата на бившия американски войник, 25-годишния Брадли Манинг, предал поверителна правителствена информация на организацията Wikileaks, ще бъде обявена днес.

Прокурорите поискаха 60 години затвор, а адвокатите му пледираха за присъда от до 25 години, тъй като секретността на някои от разкритите от него документи е с 25-годишен срок.

Защитата се опита да смекчи наказанието с аргумента, че младият войник, който има нетрадиционна сексуална ориентация, изпитвал сериозни психологически проблеми, които се задълбочили в тежките условия на войната в Ирак. Воден от младежки идеализъм, Манинг вярвал, че предавайки тайните документи, може да промени представата на света за войните в Ирак и Афганистан, както и за всички бъдещи войни, каза един от адвокатите му.

Още по темата

Манинг, който е служил в аналитичен отдел на американското разузнаване с чин редник, е предал на Wikileaks повече от 700 000 военни и дипломатически документи, както и видеофайлове за американската военна операция в Ирак за периода 2009-2010 г. Това е най-голямото изтичане на секретна информация в американската история.

На съдебно заседание преди дни Брадли Манинг се извини, че е навредил на Съединените щати, и помоли военния съдия да му даде шанс да отиде в колеж и да стане продуктивен гражданин, предаде БТА.

Манинг каза това пред съда ден след като бяха дадени свидетелски показания за неговото проблемно детство в Оклахома и за изключително силния психологически натиск, на който младият хомосексуалист е бил подложен според експерти в доминираните от мъжете въоръжени сили на САЩ. Редникът се смятал за жена, хваната в капана на мъжко тяло.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase