Брадли Манинг. Снимка: Reuters

Висш представител на Държавния департамент на САЩ заяви, че 250-те хиляди дипломатически грами, които редник Брадли Манинг е разкрил чрез "Уикилийкс", са навредили на способността на департамента да се застъпва за човешките права, предаде Асошиейтед прес.

Изпълняващият длъжността помощник-държавен секретар Майкъл Козак свидетелства на вчерашното съдебно заседание.

Манинг е заплашен да получи до 136 години затвор за разкриване на секретна информация на "Уикилийкс", докато през 2010 г. работел в Ирак като анализатор за разузнаването.

Двадесет и пет годишният редник беше признат онзи ден за виновен по 20 от 22 точки от обвинителния акт, включително за нарушаване на Закона за шпионажа, за кражба и компютърна измама, пише БТА. Той все пак беше оправдан по най-сериозното обвинение - в оказване на помощ на врага.

Манинг каза, че е разкрил информацията, за да покаже закононарушенията на военните и американските дипломати.

Козак отбеляза, че грамите са идентифицирали хора, работили за САЩ, излагайки ги на опасност от убийство, насилие или затвор. Той каза, че Държавният департамент е помогнал на някои от тях да се преместят на друго място. Според него най-сериозната вреда от действията на Манинг е, че някои чуждестранни правозащитници сега отказват да говорят пред департамента, страхувайки се, че разговорите им ще бъдат разкрити.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase