Снимка: Reuters
fallback

Информаторът на "Уикилийкс" Брадли Манинг бе осъден днес на 35 години затвор в САЩ за предоставянето на стотици хиляди поверителни документи - най-голямото изтичане на секретна
информация в историята на страната, съобщи Ройтерс.

Съдията, полковник Дениз Линд, която призна миналия месец американския войник за виновен по 20 обвинения, включително в шпионаж и кражба, можеше да го осъди на до 90 години затвор.

Oще по темата

Прокуратурата поиска 60 години затвор, а защита – 25 години.

Защитата се опита да смекчи наказанието с аргумента, че младият войник, който има нетрадиционна сексуална ориентация, изпитвал сериозни психологически проблеми, които се задълбочили в тежките условия на войната в Ирак. Воден от младежки идеализъм, Манинг вярвал, че предавайки тайните документи, може да промени представата на света за войните в Ирак и Афганистан, както и за всички бъдещи войни, каза един от адвокатите му. 

Редник Манинг ще бъде уволнен без почести от въоръжените сили на САЩ и ще бъде глобен, като няма да получи част от полагащото му се възнаграждение, отсече още съдът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

Tina

преди 10 години

"Воден от младежки идеализъм, Манинг вярвал, че предавайки тайните документи, може да промени представата на света за войните в Ирак и Афганистан, както и за всички бъдещи войни, каза един от адвокатите му." Това е престъплението на Манинг, за което всъщност го съдят...

35

Влади-Мир

преди 10 години

До ШoпОстави моето самолетче, а ти вземи да си сложиш на аватара стратегически бомбардировач В1-В, и да напишеш: "С прискърбие ви съобщаваме че на 20.08(завчера) пияния краварски екипаж разби стратегическата летяща кошница В1-В в Монтана(странно защо не беше отразено от българските медии, които иначе вдигат вой до небесата за някой руски делтапланер?!?)В знак на съпричастност, аз ШОПът 40 дни няма да пиша глупости по форума(не че можеш друго;)"

34

Анонимен

преди 10 години

Сега ще е булка в затвора и ще е щастлив!

fallback