Снимка: Reuters

Членовете на Съвета за сигурност на ООН осъдиха насилието в Египет и изразиха желание всички страни в конфликта да спрат всякакви прояви на агресия. Това заяви постоянният представител на Аржентина Мария Кристина Персевал, чиято страна председателства Съвета, предадоха световните агенции.

Петнайсетте страни членки на Съвета изразяват съжаление за загубата на човешки живот и изразяват желание за напредък към национално помирение, заяви Персевал след заседание на Съвета на закрити врата.

"Мнението на членовете на Съвета е, че е важно да се сложи край на насилието в Египет и страните да проявят максимална бдителност", подчерта тя.

Персевал уточни, че това не е официална декларация на Съвета за сигурност, а "коментари", които отразяват разговорите на заседанието.

Турция отзова посланика си в Египет за консултации, съобщи междувременно представител на турското външно министерство. Решението идва след острото осъждане от Анкара на кръвопролитията в Египет след сблъсъци между силите за сигурност и привърженици на сваления президент Мохамед Морси, предадоха Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

Решението за отзоваване на посланика е взето след съвещание на премиер Реджеп Тайип Ердоган с външния министър Ахмет Давутоглу.

Турция е един от най-яростните международни критици на това, което по нейни думи е "недопустим преврат" след като египетските военни свалиха Морси на 3 юли. Анкара призова Съвета за сигурност на ООН да действа за спиране на кръвопролитията в Египет.

Малко по-късно Египет обяви, че също отзовава посланика си в Турция за консултации. Съобщението бе направено от държавната агенция Мена без повече подробности, предаде БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase