Снимка: Reuters

Държавният департамент на САЩ издаде глобално предупреждение заради потенциална опасност от терористични атаки на Ал Кайда срещу американски граждани, информира Bulgaria On Air.

В официално изявление ведомството предупреждава, че заплахата е най-голяма в Близкия изток и Северна Африка. Предупреждението бе издадено малко след като Вашингтон обяви, че над 20 американски посолва и консулства в света ще бъдат затворени в неделя.

Предупреждението изтича на 31 август. До тогава американските граждани, които пътуват в чужбина се съветват да бъдат с повишено внимание. В изявлението на Държавния департамент се казва, че Ал Кайда и свързани с нея терористични групировки продължават да планират нападения както във и извън района на Близкия изток.

Става въпрос предимно за атаки в градски транспорт и туристически забележителности. Междувременно Лондон потвърди, че британското посолство в Йемен също ще бъде затворено в неделя и понеделник като предпазна мярка.

Не за първи път Държавния департамент издава предупреждения от този род към пътуващите американци, като за последен път това се случи на 19-ти февруари тази година. Властите отказват да разкрият детайли относно разкритата от тях информация, довела до затварянето на дипломатически мисии в чужбина и предупреждението за опасност от терористични нападения срещу американци.

Според правителствен източник, пожелал анонимност, в случая не е имало заплаха към конкретна цел, което е наложило издаването на глобална тревога.

Миналата годна САЩ предупредиха за опасност от насилие около годишнината от атаките на 11-ти септември 2001-ва година. До насилие заради анти-ислямски видео клип се стигна в Кайро и Тунис, а в Бенгази бе убит америкаският консул в Либия и още трима американски служители на посолството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase