Протести на чернокожи американци има във Филаделфия, Чикаго, Маями, Сан Антонио и Лос Анжелис. Снимка: Reuters

"В Америка все още е твърде черно и бяло" - пише в редакционна статия вестник "Индипендънт" във връзка с оправдателната присъда на Джордж Зимерман, който миналата година застреля във Флорида чернокожия тийнейджър Трейвън Мартин.

Британският вестник коментира, че въпреки напредъка в областта на гражданските права, отбелязан през последния половин век, пример за който е и чернокожото семейство, което в момента живее в Белия дом, расизмът продължава да нанася вреди и не е изкоренен в Америка.

Още по темата

Оправдателната присъда на Зимерман, който е бял, е малко вероятно да е краят на съдебната сага "Трейвън Мартин", пише "Вашингтон пост". Вестникът отбелязва, че след оправдаването на Зимерман, застрелял невъоръжения тийнейджър, защото му се сторил подозрителен, съдебната драма около смъртта на чернокожия младеж може да продължи с евентуално повдигане на обвинения в нарушаване на граждански права.

Молитви, гняв и протести след произнасяне на присъдата по случая във Флорида, обощава ситуацията "Ню Йорк таймс".  Вестникът пише, че оправдателната присъда на Зимерман е отекнала изключително силно в обществото, като реакциите са били най-различни - от проповеди до улични протести. "Реакциите срещу присъдата показват, че междурасовите отношения в много части на страната продължават да са силно поляризирани, особено що се отнася до американската правосъдна система и полиция", коментира "Ню Йорк таймс".

Мирните демонстрации на афроамериканци, възмутени от оправдаването на Зимерман, на места прерастнаха в сблъсъци с полицията, предаде ИТАР-ТАСС. В Ню Йорк полицията арестува двайсетина от най-агресивните граждани, организирали митинг на Таймс скуеър. В него са участвали няколко хиляди души. Много от тях носели плакати с надпхиси "Няма справедливост" или били облечени с тениски, на които пишело "Застреляй ме, аз съм чернокож!".

Протести на чернокожи американци има във Филаделфия, Чикаго, Маями, Сан Антонио и Лос Анжелис. Президентът Барак Обама призова към спокойствие. Той изтъкна, че САЩ са правова държава и напомни, че съдът се е произнесъл по случая.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase