Цимерман получи оправдателна присъда. Снимка: БТА

29-годишният Джордж Зимерман беше оправдан по всички обвинения за фаталната стрелба срещу невъоръжения цветнокож тийнеийджър Трейвън Мартин през февруари миналата година, съобщи Ройтерс.

Убийството на 17-годишното момче, което беше извършено на 26 февруари 2012 г., потресе САЩ и съживи страховете от расови конфликти в страната, пише БТА.

Трейвън Мартин се прибирал привечер с покупки от близък магазин в комплекса от затворен тип Ритрийт в Санфорд, когато се натъкнал на Цимерман, който бил самоназначил се пазач там.

Още по темата

Зимерман се обадил в полицията, защото придвижващия се с качулка на главата Трейвън му се сторил подозрителен. Докато полицията се отзове на сигнала, между двамата избухнала разправия и Зимерман застрелял с един куршум в гърдите младежа.

Зимерман се укриваше 59 дни. В цялата страна имаше протести във връзка с убийството на момчето. По случая изявление направи тогава дори Барак Обама.

Ако беше признат за виновен, Зимерман, който твърдеше, че е действал при самоотбрана, можеше да бъде осъден на доживотен затвор за убийство от втора степен или на до 30 години затвор за непредумишлено убийство.

След произнасяне на оправдателната присъда, афроамериканци излязоха на протест по улиците в големите градове в САЩ.

Според местните медии недоволни граждани са  се събрали в райони, в които преобладава цветнокожото население, в градове като Ню Йорк, Чикаго, Маями, Далас и други. В тези райони е засилено полицейското присъствие.

 Съдебното решение беше произнесено от шестчленен съдийски състав само от жени, отбелязва Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase