Контролен пункт в Дамаск. Снимка: Reuters

Великобритания, която е най-близкият съюзник на Съединените щати, успя (с много усилия) да свали ембаргото за внос на оръжия за сирийската опозиция, наложено от Европейския съюз.

Този ход неизбежно доведе до коментари, че международна намеса в Сирия срещу режима на Башар Асад е въпрос на време.

От друга страна, макар и да изглежда, че Лондон и Вашингтон бавно, но сигурно правят постъпки за военни действия срещу Асад, подобно развитие не е напълно сигурно.

Според анализ на Би Би Си последните събития са опит за оказване на натиск, но не и реална предпоставка за война.

Британската обществена медия хвърля поглед върху спекулациите отвъд Океана, че Белият дом вече е поискал от Пентагона изготвяне на план за установяване на забранена за полети зона над Сирия. С други думи план за обезвреждане на ВВС на сирийския режим от страна на американската авиация (и нейните съюзници).

Пред Би Би Си официален източник от Вашингтон коментира, че това на практика не е новина. По простата причина, че от месеци насам американското правителство повтаря едно и също, а именно: „Всички опции за намиране на изход от сирийската криза са на масата”.

Но тази позиция си остава просто позиция. Конкретни действия няма.

Пентагонът счита военна намеса в Сирия за сложна и рискова операция. Доказателство е, че НАТО не само няма план за интервенция в Сирия, но дори и не обсъжда евентуален такъв (въпреки сирийските атаки по страната-членка Турция).

Великобритания и Франция положиха много усилия за вдигане на европейското оръжейно ембарго за сирийските бунтовници, но не направиха решителната крачка. ЕС по никакъв начин не се ангажира да въоръжава съпротивата. Въпреки призивите такъв ангажимент не поемат и Съединените щати.

Последствията от евентуална намеса биха били непредсказуеми. Най-малкото Русия обяви, че е готова да подкрепи с оръжие режима на Асад, ако Западът започне да въоръжава опозицията.

Американският президент Барак Обама е показал, че на международната сцена е изключително внимателен, изключително предпазлив. Той знае, че без „зелена светлина” от Вашингтон нищо няма да бъде предприето. По всичко личи и че такава няма да бъде дадена скоро – за Обама бездействието е най-малкото зло, посочва Би Би Си.

Такава е позицията и на мнозинството световни лидери. Такава е позицията и на повечето американци, уморени от непрестанните военни конфликти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase