Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германската полиция простреля мъж, който рани шестима души при нападение с нож срещу дясна демонстрация в югозападния град Манхайм, съобщи "Гардиън".

На кадри се вижда как брадат мъж с очила напада хора на централния площад Марктплац в града. Изглежда, че един човек е бил намушкан с нож в крака, а полицай, който се опитал да се намеси, е бил порязан във врата. След това друг полицай застрелял нападателя.

Един от нападнатите е Михаел Щурценбергер, германски крайно десен активист и блогър, който е трябвало да говори на митинг, организиран от Pax Europa - дясна група, която твърди, че води кампания срещу "нарастващото разпространение и влияние на политическия ислям".

Няма информация за самоличността или мотивите на нападателя, а полицията заяви, че все още не може да даде подробности за евентуални наранявания сред демонстрантите на площада.

Раненият полицай е претърпял спешна операция.

Няколко часа по-късно властите съобщиха, че все още не могат да дадат информация за тежестта на нараняванията. Самоличността на нападателя все още не е установена.

Насилието се случва в заключителната част на кампанията за Европейски парламент, в която крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (АзГ) води кампания. Голяма част от кампанията и е подчертаването на опасността, която според нея представлява миграцията от мюсюлманските страни.

59-годишният Щурценбергер, който се описва като критичен към исляма журналист, е бил член на няколко крайно десни антиислямски организации, включително на движението "Пегида", което редовно организира шествия, особено в Източна Германия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase