Снимка: БГНЕС/ЕРА

Френските служби за сигурност са арестували чеченски тийнейджър, заподозрян в заговор за "ислямистки вдъхновено" нападение срещу футболен мач по време на Олимпийските игри в Париж през юли и август, съобщиха от Министерството на вътрешните работи.

На 22 май агенцията за вътрешно разузнаване DGSI "арестува 18-годишен младеж от чеченски произход в Сент Етиен" в Югоизточна Франция, съобщи министерството, като нарече това "първата осуетена атака срещу Олимпийските игри".

Франция е в най-високата си степен на готовност за нападения преди Игрите в Париж, когато се очакват около 10 милиона посетители и 10 000 спортисти.

Спортните състезания ще се провеждат предимно в столицата, но и други градове във Франция ще бъдат домакини на някои дисциплини, както и на отделни игри.

Арестуваният чеченец е заподозрян, че "активно е подготвял нападение срещу стадион "Жофроа Жюшар" в Сент-Етиен по време на футболните мачове, които ще се проведат там", заявиха от вътрешното министерство.

"Той е възнамерявал да нападне зрителите, но също и силите за сигурност и да умре като мъченик", се допълва в изявлението.

В неделя той беше обвинен в терористичен заговор и се намира в следствения арест, се казва в изявление на националната антитерористична прокуратура до АФП.

Предполагаемият заговор може да разклати нервите във Франция, където организаторите се сблъскват с постоянни въпроси относно риска от нападение, което сериозно би помрачило най-голямото спортно събитие в света.

Известно е, че разклонение на групировката "Ислямска държава", за което се смята, че стои зад жестокото нападение срещу концертна зала в Москва през март, е заплашвало с нападения във Франция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase