Кисинджър призова САЩ и Русия към сътрудничество. Снимка: БТА
fallback

Самият живот подтиква САЩ и Русия да осъзнаят необходимостта от сътрудничество, заяви в интервю за ИТАР-ТАСС в навечерието на 90-ия си рожден ден патриархът на американската
дипломация - бившият държавен секретар и съветник на президента за националната сигурност Хенри Кисинджър.

Истинското лидерство според него обаче се състои в това, двете страни да не чакат животът да им подсказва, а да го изпреварват и да си взаимодействат в съответствие с националните интереси на двете страни.

Според Кисинджър сега отношенията между Вашингтон и Москва преживяват един от онези периоди на раздразнителност, които от време на време възникват в тях, откакто се разпадна Съветският съюз.

Сред причините за настоящото напрежение според него са американската критика на вътрешнополитическия живот в Русия и ответната бурна реакция на Кремъл, а също така Сирия, Иран и противоракетната отбрана.

"Стереотипното мислене от миналото трябва да бъде преодоляно, трезвата и ясна оценка на
бъдещите предизвикателства е императив", подчертава Кисинджър. Според него това се обуславя от факта, че в сегашните условия, когато обстановката в света се характеризира с
нарастваща неустойчивост и неопределеност, САЩ и Русия се сблъскват със сходни стратегически предизвикателства.

Сред тях Кисинджър посочва "създаването на стабилни структури за регионална сигурност в цяла Европа и Азия, предотвратяването на разпространението на оръжия за масово поразяване, борбата срещу ядрения тероризъм, запазването на стратегическата ядрена стабилност.

"Нито един от тези въпроси нашите две страни не могат да решат нито сами, нито с двустраннии усилия", констатира бившият държавен секретар. Той напомни, че "руско-американските отношения вече не определят световния дневен ред, както е било по времето Студената война".

Дипломат №1 обаче изрази убеденост, че заедно Москва и Вашингтон могат да се нагърбят с лидерството по всички международни въпроси, което именно се опитват да направят сега по отношение на Сирия. С времето, по думите му, на базата на това сътрудничество ще се оформи ново бъдещо равновесие.

В бъдеще развитието на събитията най-вероятно ще принуди САЩ и Русия към признаване на общите им стратегически интереси и съвместна работа в тяхно име, смята Кисинджър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

70

Анонимен

преди 10 години

ЕС и Русия да ви смажат...гаден сбирщаин !

69

Анонимен

преди 10 години

83 ти правиш ли разлика между осъдени и то по всички правила на съдопроизводството излежаващи присъдата си и въдворени без съд и присъда на база на анонимни доноси , да си гледал случайно поне един американски филм отразяваш съдебен процес , знам че иначе си нямаш и хал хабер понятие от юрисдикцията в Щатите , бъди спкоен никой не се интересува от глупостите които пишеш и ти като този след теб ариеца , хахахахахаа егати арийците поне в огледалото поглеждали ли сте се .

68

Анонимен

преди 10 години

Че те си сътрудничат много отдавна,това е ясно! Не е необходимо този рептил Кисинджър да си дава мнението! САЩ и Русия,а преди това СССР винаги са били заедно! А знаете ли срещу какво са заедно!? Заедно са срещу Европа! Заедно са срещу Арийската цивилизация! Заедно са срещу НАС!

fallback