Снимка: Reuters

Седемнайсет души са получили наранявания днес при сблъсъците в центъра на Тбилиси между участници в гей парада и техни противници, съобщи грузинският обмудсман Уча Нануашвили, цитиран от ИТАР-ТАСС.

По думите му 12 от пострадалите са били откарани в болница, като сред тях има трима полицаи и една журналистка.

Нануашвили поясни, че органите на реда са опитали да направят кордон между гей активистите и опонентите им, но кордонът се е разкъсал заради големия брой хора.

Според различни данни от 15 до 40 хиляди души са се събрали днес на булевард "Руставели" в грузинската столица, за да осуетят разрешената от властите проява. Впоследствие активиститена хомосексуалното движение, които са били едва няколко десетки, са били измъкнати от тълпата с помощта на полицията и извозени с автобуси и микробуси далеч от местопроизшествието.

По-късно през деня автомобилното движение по булевард  "Руставели" бе възстановено, но там остана малка част от противниците на гей парада, за да следят дали активистите няма да се върнат и да го довършат.

Антидемонстрантите са скандирали лозунги "Не искаме Содом и Гомор!" и "Демокрацията не означава равенство за неморалността!".

АП припомня, че миналогодишният гей парад в Тбилиси също продължи кратко и приключи със сбивания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase